Hírek

2017.03.08. 08:31

Arany-nap az iskolában - A születésnapos költőre emlékeztek

Zánka – Nagyszalonta, Nagykőrös, Debrecen, Budapest. 1817, 1847, 1851, 1875. Helyszínek és dátumok- mozaikok Arany János életéből.

Sági Ági

Praznovszky Mihály irodalomtörténész rendhagyó irodalomóráján ilyen színes mozaikokból állt össze a hallhatatlan költő életútja térben és időben.

Különleges nap volt a keddi a zánkai Bozzay Pál Általános Iskola diákjainak. Bár- mint a három szervező pedagógus, Filepné Kovács Julianna könyvtáros, Strumpfné Vass Violetta magyar-, és Csékei Marianna magyar - történelem szakos tanár elmondta, nem különleges, hogy alternatív módon közelítenek meg egy jeles napot vagy évfordulót. A március 15-e itt mindig a legnagyobb ünnepek egyike, talán azért is, mert az iskola névadója Bozzay Pál a zánkai temetőben nyugvó, Pilvax körös 48-as honvéd költő.

Fotó: Sági Ági

A gyerekek reggel óta Arany- lázban égnek. A nap szavaló versennyel kezdődött, az osztálydöntők után az iskoladöntőt is megtartották. Nem jól ismert verseket választottak, a Walesi bárdokat sem szavalta senki, hiszen azt tanulták, azt kívülről fújja mindenki. Már hat hete rajzolják a versillusztrációkat is, a Rege a csodaszarvasról a téma.

Fotó: Sági Ági

A rendhagyó irodalomórán a padlástér megtelt a felsősökkel. Sorolják a kötelező Arany műveket, az ötödikes, hatodikos, hetedikes tananyagot. Aztán jön Shakespeare és a Szentivánéji álom, hiszen csodálatos Arany fordításában, az irodalomtörténésznek különösen kedves Zuboly szerepe miatt, amit maga is eljátszott egyszer. Megtudjuk, hogy Kányádi Sándor Arany kalapja című versét Nagyszalontán írta, és végül belenőtt a nagy kalapba.

Fotó: Sági Ági

Meghallgatjuk a Családi kör XXI. századi átiratát és Arany János- János Vitéz paródiáját is. Beszélünk az aranyemberről, és színes nevű írókról. Végigvesszük a kor Arany szempontjából is fontos történéseit és játszunk is. Találkozhatott- e Arany János Vörösmarty Mihállyal, Csokonaival, Mikszáthhal, Zrínyivel, Móriczzal, Adyval, Balassival, Jókaival, Petőfivel? Utazhatott-e vonaton, léghajón, autón, omnibuszon? Volt-e már telefon az ő idejében, nézhetett-e operát a Pesti Operaházban?

Fotó: Sági Ági

Arany nagyon szegény családba született, 9 testvéréből nyolcan gyerekként meghaltak. Élete során 2000 levelet írt villanyfény híján gyertyaláng mellett. Vidám levelezést folytatott Petőfivel, aki barátja is volt. Már hat évesen írt és olvasott, és 14 évesen segédtanító lehetett iskolájában.

Az Arany- mozaikok összeszedegetése után a gyerekek kincskeresésre indultak, a Fülemile című vers elrejtett sorait kellett a kertben megtalálni és helyesen összeilleszteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!