Hírek

2017.03.26. 20:25

Megalakult a Kavalier Penta Liga, Pápa lett a székhelye

Pápa - Öt nemzetközi humanitárius lovagrend szövetségével megalakult a Kavalier Penta Liga, melynek Pápa lett a központja, az ünnepélyes szövetségkötési szertartást pedig a helyi Esterházy-kastélyban tartották.

Polgár Tibor

A modern lovagok nem fegyverrel harcolnak, hanem karitatív tevékenységgel küzdenek a szegénység ellen - mutatott rá a Naplónak nyilatkozva Rátosi Ferenc, az Ordo Militaris Teutonicus (közismert nevén Teuton Lovagrend) magyarországi vezetője. Mint mondta, a 700 éves múltra visszatekintő, németországi székhelyű Teuton Lovagrend már hosszú ideje együttműködik a német és magyar tagokat tömörítő Szent László Lovagrenddel, az olaszországi Templomos Lovagrenddel, az Ukrajnában tevékenykedő Szent Mihály Lovagrenddel, valamint a német Griff Lovagrenddel. Ez az öt filantróp társaság most egyesítette erejét, és megalapította a Kavalier Penta Ligát, hogy minél több helyre tudjanak adományokat eljuttatni. A céljuk nem változott, ami továbbra is a rászorulók támogatása, a különféle szociális közintézmények segítése, többek között például élelmiszerrel, ruhaneművel, egészségügyi felszereléssel, nem utolsó sorban pénzzel.

A Kavalier Penta Liga a pápai Esterházy-kastély lovagrendi termének átadása után megtartotta az első ülését

Rátosi Ferenctől megtudtuk, korábban a sümegi Püspöki Palotában volt egy lovagrendi kiállításuk, ám azt el kellett hozniuk onnan. Áldozó Tamás pápai polgármester felajánlása nyomán Pápán, az Esterházy-kastélyban kialakíthattak egy lovagrendi termet, ahol új, a tagság reményei szerint végleges otthonára lelt a tematikus tárlat, amely a karitatív tevékenységet zászlajára tűző öt lovagrend történelmének ismertetéséből, valamint kitüntetéseiknek, jelvényeiknek és nagymestereknek bemutatásából áll. Ennek kapcsán pedig a lovagrendek úgy döntöttek, a Kavalier Penta Liga székhelye, központja Pápán lesz.

A szövetség létrejöttének megünnepléséhez impozáns helyszín volt a kastélykápolna

A modern lovagok a szövetség megalakulását háromnapos ünnepséggel tették emlékezetessé a bakonyaljai barokk városban a hétvégén. A programban szerepelt egyebek mellett ünnepi szentmise a bencés templomban és a Nagytemplomban, lovaggá avatás és kitüntetések átadása az Esterházy-kastély kápolnájában, a lovagrendi terem felavatása, illetve gálavacsora. A pápai kastélyban az öt lovagrend nagymestere elvégezte a szövetségkötési szertartást, ezzel hivatalosan is megalakult a Kavalier Penta Liga.
A közös szervezetnek Klaus Blos, a Teuton Lovagrend nagymestere lett a vezetője.

A kastélykápolnában tartott ünnepségen kitüntetéseket adtak át a kiemelkedő munkát végzett lovagrendi tagoknak, valamint azoknak a civileknek, akik sokat segítették, segítik a lovagrendek munkáját. Egyúttal a Teuton Lovagrend egy új taggal is bővült: lovaggá ütötték Unger Tamást, Pápa alpolgármesterét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!