Hírek

2017.03.22. 20:10

Látogatás a víztoronyban

Pápa - Több mint kétszáz lépcsőfok megmászása után 41,5 méter magasból nem mindennapi látványban volt része a Türr István Gimnázium tanulóinak, akik a víz világnapja kapcsán rendezett programsorozat alkalmával látogattak ela pápai víztoronyba.

Polgár Bettina

A Türr gimnázium mintegy hatvan diákja tekintette meg a víztornyot szerdán. Szili Ágnes, a Pápai Víz- és Csatornamű Zrt. laboratóriumvezetője hasznos információkat osztott meg a fiatalokkal az építménnyel kapcsolatban, illetve a diákok megnézhették a víztorony építésének történetét felölelő kiállítást, melyen a korabeli fotók és az 1967-es műszaki dokumentáció mellett az építés tervezésével kapcsolatos adatokat is feltüntették.

A Türr István Gimnázium tanulói bepillantást nyerhettek a víztorony építésének történetébe, majd több mint kétszáz lépcsőfok megmászása után 41,5 méter magasból gyönyörködhettek a városra nyíló kilátásban

- A pápai víztorony 8,7 méter széles és 5 méter mélységű betonalapon nyugszik, melynek elhelyezéséhez 2900 köbméter földet kellett kitermelni. 1967 nyarának végén kezdődött az építése, és alig kilenc hónap alatt készült el több ezer tonna vasbetonból. Az építmény 41,5 méter magas, a falai pedig helyenként fél méter szélesek. 2014-ben kisebb átalakításokon esett át, hogy biztonságosabb legyen a látogatók számára. A víztorony akár 1500 köbméter vizet is képes befogadni, és folyamatos vízforgás működik benne - tudtuk meg.

- A víztorony nemcsak városunkat látja el ivóvízzel, a tapolcafői vízbázis három kútjával a kistérség további 15 települését is szolgálja. Naponta összesen 11 ezer köbméter vizet fogyasztunk el. A kutak folyamatosan termelnek, ha egy bizonyos szint alá esik a víz a toronyban, egy automata kapcsolórendszer azonnal aktiválja magát, és érkezik a friss, tiszta víz Tapolcafőtől - olvasható a kiállítás anyagában.

Ugyancsak a víz világnapja alkalmából rendezett eseménysorozat keretében a helyi közgazdasági szakközépiskolások szerdán látogatást tettek a pápai szennyvíztelepen. Emellett megtartották a Magyar Hidrológiai Társaság Veszprém Megyei Területi Szervezete, a helyi vízügyi igazgatóság és a két megyei vízszolgáltató cég által hirdetett rajz-, tanulmány-, illetve fotópályázat díjkiosztó ünnepségét is. Az eseménynek a Várkertfürdő adott otthont.

A víztorony építése 1967 nyarának végén kezdődött és alig kilenc hónap alatt készült el több ezer tonna vasbetonból

A víz világnapja kapcsán szervezett programsorozat keretében csütörtökön 17 órától a tapolcafői vízbázist lehet megtekinteni, pénteken pedig szintén 17 órától a pápai szennyvíztisztító telepen tartanak nyílt napot a nagyközönség számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!