Hírek

2017.04.23. 09:20

Háztűznézőben válás után - Hat gyermek sorsa, a jog és az erkölcs igazsága

Veszprém - Hatgyermekes anya sír, hogy mi lesz velük, ha el kell menniük az eszközkezelő tulajdonába került ingatlanból.

Varga Róbert

Volt férje ugyanis felmondta a bérleti szerződést, mert neki meg elege lett a nevére jövő kifizetetlen számlákból és új életet szeretne már kezdeni. Ahol semmi nem fekete és fehér. Háztűznéző sok tanulsággal, érzelmi útvesztőkben, harcokban, feszült viszonyok között egy Veszprém megyei településen, Hitel, ház, válás, új kapcsolat, gyermekek sorsa. Végeláthatatlan szálak, levelezések bankokkal, szolgáltatókkal, a kormányzattal, szerződésekben vállalt kötelezettségek, kérvények, egy kétségbeesett anya próbálkozásai, hogy ne kelljen elmenniük az otthonukat jelentő házból.

Egy Veszprém megyei településen jártunk, mert oda hívtak bennünket.A történet szerint a házaspár nyolcmillió forintos jelzáloghitelre vásárolt egy házat. A férj volt a főadós, a feleség az adóstárs. Két gyermekük született (most 10 és 11 évesek). Időközben a kapcsolatuk megromlott, válással végződött. A férfi elköltözött addigi otthonukból. Ekkor kezdődtek a bonyodalmak, szerződésekben vállalt kötelezettségekkel, harc egymással és a hitellel, a törlesztésekkel, számlákkal, miközben az asszony már új párra lelt és született négy közös gyerekük (ők két, három, öt és hét esztendősek.)

A jogszabályok szerint a házastársaknak válás esetén a bankkal kell rendezniük közösen felvett hitelük kérdését. Ugyanis a pár mindkét tagja azonosan felel a hitelért és annak időben történő törlesztéséért. Ha az egyik nem fizet, a bank a másik féltől a teljes összeget behajtja. Az egyetemleges felelősség szabályai érvényesek a hitelfelvevőkre.

Az asszony elmondása szerint a volt férjével megegyeztek, hogy közösen fizetik a jelzáloggal terhelt ingatlan részleteit, ám ez nem történt meg. A férfi nem tett eleget ennek, a volt feleség a saját részét feladta mindig. A bank felmondta a hitelt és 2014-ben árverésre bocsájtotta az ingatlant. Az asszony mindenképp szeretett volna bent maradni a házban a gyermekeivel, akik kötődnek a településhez, a környezethez, barátaikhoz, ezért igyekezett kifizetni a teljes hitelt.

A tanácstalan hatgyermekes anya szerint az ő történetének a legnagyobb tanulsága az: nagyon figyeljen mindenki arra, hogy mit ír alá, kiért és miért vállal kezességet Illusztráció: Shutterstock

Hozzátette: arról sem szólt neki a volt férje, hogy a bank csökkentett törlesztőrészlet lehetőségéről is küldött neki értesítőt. Ráment erre a szülei lakása is, de az sem volt elég a hitel lezárásához, ezért az állami eszközkezelőhöz került az ingatlan.

A bérleti szerződés továbbra is a volt férj mint főadós nevén maradt, akivel volt felesége megegyezett, hogy maradhatnak az ingatlanban a gyerekekkel, de ez a férfinak semmilyen költségébe nem kerülhet. Magyarán: a bérleti szerződést és a közüzemi számlákat is fizeti a volt feleség. Az asszony elismerte, hogy utóbbival egyszer gondjaik akadtak, de megoldották végül.

Nemrég azonban újabb fordulat történt az ügyben. A volt férj jelezte, hogy nem kívánja tovább fenntartani ezt a helyzetet, és felmondta a bérleti szerződést. Ezt azonban az eszközkezelő nem fogadta el, így a bérlet nem minősül felmondottnak, az továbbra is érvényesen fennáll, mindaddig, amíg a bérlő eleget tesz fizetési kötelezettségének: ez takarja a bérleti díj és közüzemi költségek befizetését.

Kétségbeesésében az asz-szony, hogy ne kelljen elmenniük a házból, a volt férjével kötött egy megállapodást augusztusi határidővel. Amenynyiben addig nem sikerül előteremteni a vételárat, akkor mondja fel a bérleti jogviszonyt a régi társa. Az asz-szony szerződésben vállalta: idén augusztus 31-éig előteremti azt a 2,7 millió forintot, amelynek kifizetése után az ő nevére és tulajdonába kerülhet a ház. Ellenkező esetben ki kell költözniük onnan. Próbálkoznak családi otthonteremtési kedvezmény, régies nevén szocpol felvételével, de ez még nem sikerült nekik. Ráadásul mostani párja elvesztette a munkáját, így anyagilag is nehéz helyzetbe kerültek.

Az asszony könnyezve ecsetelte, végső esetben el tudnának költözni rokonokhoz a Duna mellé, de gyermekei ezt hallva lelkileg rossz állapotba kerültek, sírva, könyörögve azt mondták, ők nem akarnak elmenni a településről máshová, és nem szeretnének nevelőcsaládokhoz sem kerülni. Ugyanis végső esetben és helyzetben ez is előfordulhat velük.

A hatgyermekes anya úgy érzi, a két fél megromlott viszonyának viszont nem eshetnek áldozatául gyermekeik. Szerinte az ő története legnagyobb tanulsága az, hogy nagyon figyeljen mindenki arra, hogy mit ír alá, kiért és miért vállal kezességet, s milyen ára lehet ennek. Ő bízik abban, hogy valahonnan érkezik segítség számukra.

Természetesen a történet másik szereplőjét is megkerestük. A volt férj azt mondta, nem szeretne értelmetlen sárdobálásban részt venni, de állt rendelkezésünkre. Kérdésünkre hozzátette, természetesen felelősséget érez közös gyermekeikért, s kijelentette, bármilyen helyzet is adódik a jövőben, gyerekei nem kerülnek az utcára és nevelőszülőkhöz sem. Azt nem részletezte, hogyan képzeli el ezt, ha tényleg nem tudja tartani a volt felesége az augusztusi határidőt.

Jogi képviselője írásban hozzáfűzte: természetesen átérzi az ügyfelek nehéz helyzetét, azonban az eszközkezelő nagyon méltányos lehetőséget biztosít azzal, hogy 2,7 millió forintos vételáron meg lehet vásárolni a házat. Ilyen áron ezen a településen semmilyen más ingatlant nem lehet venni, körülbelül ötmilliónál kezdődik a lakható ingatlanok ára ebben a térségben. Továbbá, amennyiben az eszközkezelő nem vásárolta volna meg az ingatlant, azt már nagy valószínűséggel árverezhetnék, azzal, hogy az árverésen befolyt vételár és a tartozás összegének különbsége továbbra is a volt házastársakat terhelte volna. Jövedelmük 33 százalékát tiltaná le a végrehajtó így. Ebben az esetben senkinek nem lenne továbblépési módja, sem lakhatása. Így viszont biztosítható a tiszta lappal kezdés lehetősége.

A férfi ezután elmondta: hat éve tart ez a huzavona a házzal, a hitellel, nem tud továbblépni, saját, új életet kialakítani. Csak jönnek sorban a problémák számára az ingatlannal kapcsolatban, és szeretné végre lezárni ezt. Ezt megelégelve mondta fel a bérleti szerződést. Megállapodásokkal, szerződésekkel tudja bizonyítani, hogy volt felesége nem tartotta be vállalt kötelezettségeit az elmúlt években, és őt ezért már eddig is jelentős anyagi veszteség érte. Utalt ezzel a be nem fizetett közüzemi számlákra, amelyek a nevére jöttek.

Az ő szemében a legnagyobb tanulsága az elmúlt esztendőknek az, hogy a vitázó feleknek megfelelően kell(ene) egymással kommunikálniuk, betartaniuk mindazt, amit írásban vállaltak, és akkor senki nem kényszerülne kellemetlen döntéseket meghozni.

Mi pedig egy ilyen háztűznéző után azzal a tanulsággal lehettünk gazdagabbak: a jog és erkölcs kusza igazságainak, megromlott emberi kapcsolatainak nyomában egy dolog mindenképp állandó: a felvett hitel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!