Hírek

2017.04.21. 20:20

Az volna a jó, ha helyben meg tudnánk termelni, amire szükségünk van - beszélgetés Szalay Tímeával

VESZPRÉM - Míg pár éve még inkább a kézzelfogható dolgokra helyezték a hangsúlyt a környezetvédelemben, ma egyre komplexebb problémákkal szembesülünk - mondta el a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke, Szalay Tímea a Föld napja kapcsán lapunknak.

Leitner Vera

Manapság inkább megérteni, átlátni kell a környezetvédelemmel kapcsolatos dolgokat és összefüggéseket, hiszen egyre kevésbé kézzel- fogható problémákról beszélhetünk.

- A szelektív hulladékgyűjtés terén látszik már a tudatosodás, ez nyilván azért is van, mert az ipar, gazdaság, abban a pillanatban, hogy trend lett a környezetvédelem, ennek megfelelő termékeket kezdett gyártani. Azonban például az éghajlatváltozást már nehezebben vesszük tudomásul, bár ma már a sűrűsödő időjárási anomáliák miatt ebben is egyre több ember ismeri fel a probléma súlyát.

A termelői piac a fenntartható gazdálkodást, egy zöldebb, kímélőbb látásmódot támogat, s egyben közelebb hozza egymáshoz a megyében élő termelőket és vásárlókat. Gusztos Sándor Hegyesdről hozza Veszprémbe termékeit   Fotó: Pesthy Márton

Szalay Tímea úgy látja, komoly gondot jelent, hogy mindenki azt gondolja, egy ember személy szerint annyira kevés a hétmilliárdból, hogy nem fog tudni semmit megváltoztatni a Földön.

- Ha mindenki ezt gondolja, valóban nem is fog változni semmi, és így egyenes az út a bolygó élhetetlenné tételéhez. A zöld, fenntartható lehetőségeket a helyi gazdaságban látom. Az volna a jó, ha helyi közösségek jól tudnának működni, és helyben meg tudnánk termelni, amire szükségünk van.

Fontos lenne az is, hogy helyi termékeket vegyünk, hiszen nem feltétlenül van szükségünk a távolról érkező árura. Amúgy is irgalmatlan mennyiségű tárgyat használunk, s nem gondolunk bele, hogy ezek miként kerülnek a boltok polcaira. A valódi boldogság és a fenntartható fejlődés nagyon közeli dolgok. Ha megtalálnánk azt az utat, ami a boldogság felé vinne, akkor a fenntartható fejlődés szerint élnénk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!