Hírek

2017.04.02. 19:10

Olasz, magyar: két jó barát - testvérvárosi szerződést írtak alá

Várpalota - Második alkalommal szerveztek olasz napokat a Thury-várban, ahol az elmúlt hétvégén testvérvárosi szerződést írtak alá Várpalota és az olasz Sant Elpidio a Mare polgármestere.

Szabó Péter Dániel

Az ünnepi ceremónián a városok között létrejött megállapodást Várpalota egykori díszpolgára, Egidio Lattanzi emlékének ajánlották.

- A településeink közötti kapcsolatot a maratoni futásnak köszönhetjük.

A sport a mindenki által beszélhető, közös nyelv, s mi ezt a közös nyelvet jól beszéljük. A tavaly elhunyt Egidio Lattanzinak köszönhetjük, hogy ez a kötelék létrejött városaink között. Várpalotai részről szeretném kiemelni Németh Tibor személyét is, aki az elmúlt 27 év során folyamatosan szervezte, koordinálta a maratoni futók versenyeit. Nélküle sem lehetnénk ma itt itt - mondta el a vár rendezvénytermében a szerződés aláírása előtt Campanari-Talabér Márta. Várpalota polgármestere hozzátette, évtizedek alatt a hivatalos kapcsolatokon túlmutató, erős barátságok születtek, amelyek tartósságához nem fér kétség.

Alessio Terrenzi, Sant Elpidio a Mare és Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere a testvérvárosi szerződés aláírása után
Fotó: Szabó Péter Dániel

- Ez a hivatalos aláírás megpecsételi a kapcsolatot közöttünk. Az elmúlt nyáron lehetőségünk volt arra, hogy vendégül lássuk Várpalotát Sant Elpidio a Mare városában. Nagyon sajnálom, hogy Egidio Lattanzi már nem érhette meg a fontos és ünnepélyes pillanatot, de biztos vagyok benne, hogy megelégedéssel követné a mostani eseményeket. Örömmel hagyná jóvá a mai nap eredményét, amikor hivatalos szerződésben is rögzítjük barátságunk tényét - tette hozzá Sant Elpidio a Mare polgármestere, Alessio Terrenzi.

Olasz hagyományőrzők felvonulása Várpalota belvárosában. Elöl Maura Spigolon és Graziano Rossi
Fotó: Szabó Péter Dániel

A tavalyi sikeres debütálást követően idén is gazdag programsorozat várta az érdeklődőket az olasz napokon. A Thury-vár előtt tartott megnyitót követően pénteken étel- és italkóstolót tartottak a várudvaron a Várpalota testvér- és partnertelepüléseiről érkezett delegációk, de Ferrari-modellkiállítás is várta az érdeklődőket, s a kézi cipőkészítés rejtelmeivel is megismerkedhettek a vállalkozó kedvűek. Este a Borgo San Lorenzoból érkezett boogie-woogie-tánciskola legjobbjai tartottak igen látványos bemutatót, s színpadi produkcióval készült a rendezvényre a helyi Cserregő Néptáncegyüttesis, amelynek tagjai táncházra várták a nap zárásaként a két nemzet képviselőit.

Szombaton egy belvárosi felvonulást követően a Sant Elpidio a Mare városból érkezett Santa Caterina Fúvószenekar, a Várpalotai Bányász Fúvószenekar, a Várpalotai Bányász Kórus és a Pueri Castelli Gyermekkórus adott közös koncertet a Jó Szerencsét Művelődési központban, este pedig Vörös Janka és az E-Series zenélt a látogatóknak a várudvaron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!