Hírek

2017.06.22. 19:15

Ebben a hőségben csak a légkondi ad enyhet

KÖRKÉP Az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár csütörtöktől hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztást adott ki.

MTI

Ma a szűrt napsütés mellett várhatóan többször megnövekszik a felhőzet, de csak kis valószínűséggel lehet zápor, zivatar. A mérsékelt nyugati szelet élénk lökések kísérik. A legmelegebb órákban 33 Celsius-fokot mérhetünk. Szombaton is száraz, napos idő kényeztet minket. Vasárnap ismét megnő a frissítő záporok, zivatarok esélye. Hétfőn tetőzik a hőhullám, akár 35 Celsius-fok is lehet - tájékoztatott Cseh Zoltán, a Veszprémi Amatőr Meteorológusok Egyesülete elnöke.

Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár csütörtöktől hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztást adott ki. Ugyanis a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 Celsius-fokot.

Gondán Csaba a balatonalmádi szökőkútnál hűsíti magát a kánikulában. Fontos a megfelelő folyadék-utánpótlás, igyunk sokat, ne várjuk meg, hogy szomjasak legyünk Fotó: Stiger Ádám

A katasztrófavédelem felhívja a lakosság figyelmét, hogy fogyasszunk több folyadékot, ne várjuk meg a szomjúságérzetet. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, valamint figyeljünk bőrünk védelmére is megfelelő napvédő készítmények alkalmazásával, illetve a leégés ellen védő ruházat viselésével. A legmelegebb órákban tartózkodjunk árnyékban, légkondicionált helyiségekben, és kerüljük a megterhelő fizikai munkát. Honlapjukon megtalálható azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet. Megyénkből 65 ilyen létesítmény, többségében bevásárlóközpont szerepel a felsorolásban.

Lőrincz Matild doktornő szerint tudatvesztéses roham, rángógörcs, napszúrás léphet fel az agyi erek kitágulásával, ha fedetlen fejünk túlmelegszik. A napfényt visszaverő, világos színű ruhát viseljünk, hogy elkerüljük a hőgutát. E rosszullét esetén leesik a vérnyomás, a szív pedig nem juttat kellő mennyiségű vért az agyba, a szervekbe.

Nem ajánlatos alkoholt és cukros italokat fogyasztani, inkább ásványvizet, enyhén sós vizet igyunk, hogy a hőleadással, izzadással vesztett sót, folyadékot pótoljuk. Zöldségben, gyümölcsben gazdag étrend javasolt.

OLVASÓINK VÉLEMÉNYE

Szalai Károlyné nyugdíjas, Ajka

Róka Nikolett fodrász, Ajka

Humai Zsolt egészségügyi dolgozó, Ajka

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!