Hírek

2017.06.01. 19:25

Korszerűsítés és a menetrend átalakítása - Emelnék a veszprémi tömegközlekedés színvonalát

VESZPRÉM - A Volán-társaság helyett a VKSZ Zrt. közlekedési igazgatósága működtetné a helyi járatú tömegközlekedést az önkormányzat tervei szerint 2019-től a megyeszékhelyen.

Marton Attila

A feladatot jelenleg az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (ÉNYKK) végzi, a város és a vállalat közötti közszolgáltatási szerződés 2018. december 31-én jár le. - Az önkormányzat nem elégedett a szolgáltatás minőségével. Számos lakossági panasz érkezik a tömegközlekedéssel kapcsolatban, emellett a város közlekedésfejlesztési koncepciójában az autóforgalom csökkentése szerepel, ami elsősorban a közösségi közlekedés vonzóbbá tételével érhető el - beszélt lapunknak az átalakítás okairól Porga Gyula polgármester. Az önkormányzat a változtatástól középtávon az üzemeltetés hatékonyságának javulását - ennek részeként a menetrend megújítását -, a buszpark fiatalítását és az utastájékoztatás korszerűsítését várja.

A tervezett átalakítás első lépéseként a VKSZ Zrt. munkatársai elemezték a tömegközlekedés működtetésének szakmai és gazdasági feltételeit. Ennek eredményeként döntött az áprilisi közgyűlés a VKSZ Zrt.-n belül felállítandó Közlekedési Főigazgatóság létrehozásáról, amely a jövőben ellátná az üzemeltetési feladatot. A változtatással az önkormányzatnak közvetlen ráhatása lenne a közszolgáltatás stratégiai döntéseire.

A város idén 320 millió forintot fordít a tömegközlekedésre, és a jövőben is ezt a nagyságrendet tervezik elkölteni a szolgáltatásra, mondta a polgármester. Ezt a fejlesztések végrehajtása mellett úgy érnék el, hogy pályázati forrásból fiatalítanák meg a buszparkot: az ehhez szükséges összeget az üzemeltetési és karbantartási költségek csökkentésével biztosítanák. A helyi járatos buszok jelenleg az ÉNYKK tulajdonát képezik, az eszközök és a munkavállalók átvételéről a Volán-társaság tulajdonosával, az MNV Zrt.-vel folytatnak tárgyalásokat, tette hozzá Porga Gyula. A közgyűlés áprilisban megbízta Temesvári Balázst, a VKSZ Zrt. vezérigazgatóját, hogy június végéig dolgozza ki a tömegközlekedési közszolgáltatás ellátására vonatkozó üzleti koncepciót, amely a pénzügyi tervek mellett tartalmazhatja azt is, hány busszal és munkavállalóval végezné a szolgáltatást a Közlekedési Főigazgatóság. A tervezetről a szeptemberi közgyűlésen dönthetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!