Hírek

2017.06.12. 18:05

Minden idők egyik legsikeresebb lovasversenyét rendezték Lovason

LOVAS A településen évente kétszer rendeznek fogathajtó és díjugrató versenyt. Idén a minap nagyon sok lovas és fogat versenyzett az akadálypályán. Az esemény felér egy megyei szintű versennyel.

Szendi Péter

Büszkék vagyunk arra, hogy a megyében rendezvényeink egyedülállók. A lovas díjugrató sportban évi 4-5 alkalommal rendeznek megyei versenyeket, de egy helyen sem tartanak egy évben két alkalommal. Mára elmondhatjuk, hogy a község egyik olyan civil szervezete vagyunk, amely a településen nagy tömegeket vonzó rendezvénysorozatot biztosít. Már nemcsak díjugrató, hanem fogathajtó versenyeket is szervezünk - mondja Kis Áron, a Lovas Egyesület Lovas elnöke. Harminc díj- ugrató és 14 fogathajtó mérte össze tudását és erejét, az idei verseny minden idők egyik legsikeresebb eseménye volt. Az elmúlt években jóval kevesebben jöttek el Lovasra. A szépen elrendezett akadálypályán most izgalmas díjugratásokat és fogathajtásokat tekinthettek meg a nézők

A versenyzők két pályán mérték össze tudásukat. Volt kezdő és haladó kategória. Kis Áron nagyon örült annak, hogy idén négy pónilovat is beneveztek. A kezdőknek 80-90 centiméteres, míg a haladóknak 100-110 centiméteres akadályokat kellett átugraniuk, ez a többségnek szerencsére sikerült.

A tizenkét kettes és a két egyes fogat ádáz küzdelmet vívott egymással Fotó: Szendi Péter

A kezdő díjugratásban első helyezett lett Kovács Kata Samirával, Köveskútról. Az ezüstérmet Fa Virág Boni nevezetű lovával szerezte meg Zirc-Tündérmajorból. A képzeletbeli dobogó legalsó fokára Mihályfi Angéla Valkűr lovával állhatott (Zirc-Tündérmajor). A haladó díjugratásban aranyérmes lett Mihályfi Angéla Valkűrrel. A második helyet szerezte meg a hazaiak reménysége, Tóth Otília Parázs nevezetű lovával, Lovas Egyesület Lovas. A bronzérmet Lénárt Károly nyakába akasztották, aki Karakán nevű lovával indult Gyónról.

Ezután került sor a fogathajtó versenyre. Legelőször akadályhajtás volt, ami azt jelenti, hogy egymástól 180 centiméterre elhelyezett bóják között kellett elférni a 150 centiméter széles fogatoknak. Itt a legfontosabb, hogy a versenyzőknek hibátlanul kell menniük, de számít a gyorsaság is. Ezután következett a vadászhajtás, ahol az idő volt a fő szempont. A tizenkét kettes és a két egyes fogat ádáz küzdelmet vívott egymással. Az akadályhajtás kettes fogattal számban Pintér Kálmán győzött Nemesvámosról. Őt követte Koch László Balatonfüredről és Szentesi Vajk Vörösberényből. Az akadályhajtás egyes fogattal számban két inárcsi versenyző közül Slemmer István lett a legjobb, megelőzve Kiss Lászlót. A végén került sor a vadászhajtás kettes fogatra. Itt Pintér Kálmán győzött Nemesvámosról. Őt követte Szili Sándor Mórról és Maurer István Szabadságpusztáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!