Hírek

2017.06.11. 07:10

Pálos települések találkoztak Vázsonyban

Az, hogy ilyen rendezvények vannak, abban benne van az, hogy az egyház közösségmegtartó, közösség-összehozó ereje sokkal erősebb, mint amit egyébként gondolni szoktak erről – fogalmazott Fülöp Attila.

Molnár Sándor

A Magyar Pálos Rendhez kötődő települések találkozóját tartották Nagyvázsonyban. A rendezvényre 18 olyan településről érkeztek vendégek, ahol pálos kolostor működött, vagy működik. Ezek a települések minden évben egyszer tartják meg az összejövetelt.  A hatodik találkozón, délelőtt szent misét tartottak a Pálos kolostornál.

Páva Zsolt, Pécs város polgármestere és Csóka János atya, pálos tartományfőnök Fábry Szabolcs polgármester társaságában az ünnepségen

A program a Reményi Antal Rendezvényházban folytatódott, ahol Páva Zsolt Pécs város polgármestere, a következő találkozó házigazdája és Csóka János atya, pálos tartományfőnök átvették a pálos zászlót Fábry Szabolcs nagyvázsonyi polgármestertől.

Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár beszélt a találkozó üzeneteiről

Részt vett a rendezvényen Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is, aki elmondta, hogy a találkozó egyik fontos üzenete az, hogy Magyarország államalapítása, történelme és fejlődése egybekötődik, természetes közösségben él a magyar egyházakkal, a kereszténységgel. A másik üzenethez idézte Sören Kierkegaard dán filozófus egy hasonlatát, miszerint olyanok vagyunk, mint egy evezős, aki ül egy hajóban. Aki evez, az mindig úgy evez, hogy a jövő, a cél, az neki háttal van. Ahonnan jön, ami a múlt, az van vele szemben. Aki ismeri a múltat, az látni fogja a jövőt is. Szólt arról is, hogy egyre többen vannak Európában és a hazában is, akik a múltba nézést szeretik elfelejteni, mert inkább csak a jövőbe szeretnének tekinteni. A múltat nem eltörölni kell, hanem tanulni, élni és táplálkozni belőle – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke TOP-os pályázati támogatással érkezett a találkozóra
Fotó: a szerző

Fenyvesi Zoltán a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke rendhagyó hozzászólásában elmondta, hogy örömmel adja át, egy ilyen rangos eseményen azt a határozatot, amelyben 398 millió forinthoz jutott a település. A TOP-os pályázati pénzből Magyar Igásló Ökoturisztikai és Tájérték Központ épülhet 126 millió forintból, illetve megújulhat a Művészetek völgyének fő útja 272 millió forintból.

A köszöntőket követően a találkozó kulturális programokkal folytatódott a település különböző pontjain.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!