Hírek

2017.06.23. 15:30

Szelíden és alázatosan - A Margit-templomban pappá szentelték a diakónusokat

VESZPRÉM Márfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye érseke a veszprémi Árpád-házi Szent Margit-templomban áldozópappá szentelte Bacsa Dávid, Gyulai Péter István és Varga-Csikász Bence diakónusokat.

Napló-információ

Hasonlóvá kell válnotok a szelíd és alázatos szívű Jézushoz, aki engedte, hogy a mi üdvösségünkért a katona áttörje oldalát. Megalázta magát, mert szeretett minket - mondta Márfi Gyula érsek. Homíliájában a papi hivatást a pap oldaláról közelítette meg. Arról beszélt, hogy milyen jó tulajdonságokkal kell megfelelni a papi hivatás követelményeinek. Hangsúlyozta, hogy a Jóisten szeret minket, ezért kívánja, hogy szeressük őt és adjuk át magunkat szívünkből, lelkünkből, testestül-lelkestül szeressük és szolgáljuk őt.

- A papszentelésen a Szentlélek lefoglalja a szemeiteket, hogy lássátok az Istent. Lefoglalja a füleiteket, hogy ti is elmondhassátok, amit az ifjú Sámuel mondott: Szólj, Uram, mert hallja a te szolgád! (1Sám 3,9) Lefoglalja a szátokat, hogy legyetek az ige magvetői, amíg az Úr engedi, ne szűnjetek meg beszélni róla. Tanítsatok, tegyetek tanúságot. Figyelmeztessétek az embereket, ha vétkeznek, buzdítsátok őket a jóra és vigasztaljátok, ha szomorúság éri őket. Lefoglalta az Úr a lábaitokat is, az apostolság része, hogy útra kell kelni. Lefoglalta az Úr a kezeiteket, hogy azzal érintsétek Krisztus testét és osszátok szét testvéreiteknek. Lefoglalja az értelmeteket, hogy mindig róla gondolkozzatok. Ne szűnjetek meg elmélkedni, tanulni. Lefoglalja a szíveteket. A jó szív segítsen titeket, hogy mindig áhítattal és szeretettel mutassátok be a legszentebb áldozatot. Legyetek gondos pásztorok, különösen a gyóntatószékben és a betegek ágya mellett. Rátok is vonatkozik az Úr szava: Ez az én szolgám, akit kiválasztottam, szeretett fiam, akiben tetszésemet találom. Kiárasztom rá Lelkemet, és ítéletet hirdet a népeknek. Nem vitatkozik, s nem kiabál, szavát sem hallják a tereken. A megroppant nádat nem töri le, a pislákoló mécsbelet nem oltja el, míg győzelemre nem viszi az igazságot. (Mt 12,18-20) - mondta a főpásztor.

Pappá szentelték Bacsa Dávid, Gyulai Péter István és Varga-Csikász Bence diakónusokat Fotó: Veszprémi érsekség

A szentbeszéd után az áldozópapjelöltek egyenként az érsek elé járultak, és letérdelve tiszteletet és engedelmességet ígértek neki és utódainak. Ezt követően a Mindenszentek litániája alatt a jelöltek arcra borultak, míg a többiek letérdelve imádkoztak. Ezután az érsek a két kezét a szentelendők fejére tette, amit a papság kézrátétele követett, majd az érsek elénekelte a felszentelő imádságot. A felszentelt új papokra ráadták a stólát és a miseruhát, a főpásztor megkente kezüket krizmával. Végül átadta nekik szolgálatuk eszközeit: a paténát és a kelyhet, majd a szentelési szertartás lezárásaként békecsókot váltott velük, amit a papság békecsókja tett teljessé.

Az újonnan felszentelt papok együtt mutatták be a szentmisét főpásztorukkal, akiket az ünnepi szertartás végén újmisés áldásban részesítettek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!