Hírek

2017.07.30. 19:02

A munkahelyek csupán harminc százaléka családbarát

Pápa - Tízből hét magyar munkahely nem működik családbarát módon, a szerencsésebb helyeken rugalmas munkaidő-beosztással vagy a távmunka lehetőségével segítik a szülőket.

Laskovics Márió

Derült ki a Regio Játék friss, július 5. és 9. között, 1127 tizennégy év alatti gyermekkel rendelkező szülő megkérdezésével elvégzett felméréséből. A legtöbb szülő 10 vagy 15 nap szabadságot tud kivenni idén nyáron, a vágyott állapot ennek minimum a duplája lenne, hogy ne okozzon fejtörést a szünidei gyermekfelügyelet megoldása.

A kisgyermekes szülők 70 százaléka dolgozik jelenleg nem családbarát módon működő munkahelyen, holott ez a szempont álláskeresésnél tízből hét esetben a fontossági lista élén végez. - A családok iránt elkötelezettebb cégeknél lehetőségük van a szülőknek rugalmas munkaidő-beosztást (58%) vagy távmunkát kérni (26%), de az esetek egyharmadában bevihetik magukkal az irodába a gyermeküket is. A céges üdülés biztosítása (10%) kezd kikopni a gyakorlatból, viszont bizakodásra ad okot, hogy minden tizedik munkaadó támogatja a kicsik táboroztatását – avat be a részletekbe Gyaraki Dávid marketingvezető.

A felmérés szerint a legnagyobb segítséget sorrendben a rugalmas foglalkoztatás, a részben otthoni munkavégzés, a munkahelyen belüli szakértő gyermekfelügyelet és a részmunkaidő jelentené. A cégeknek hosszú távon megéri gyermekbarátnak lenni, hiszen az ilyen helyen dolgozók jobban megbecsülik a munkahelyüket, ráadásul új munkaerőt is könnyebb találni úgy, ha a munkaadó magáénak érzi a családosok problémáit. Mi például hatórás vagy rugalmas munkaidőt, illetve szezonális munkalehetőséget biztosítunk a kisgyermekes szülőknek – tette hozzá.

Gyaraki Dávid marketingvezető

A kisgyermekes szülők leginkább húsz (10%), tizenöt (16,5%) vagy tíz (27%) napot, majdnem minden második szülő pedig még ennél is kevesebbet tud kivenni idén nyáron szabadságként. A vágyott állapot egyébként dupla ennyi szabadnap lenne a megkérdezettek részéről. A nyári gyermekfelügyelet közel minden második (47%) családban kisebb-nagyobb nehézségek árán oldható csak meg, legtöbben a nagyszülőkre, a másik szülőre vagy családtagokra számíthatnak a tizenegy hetes szünetben.

Idén június 30-ig lehetett pályázni a családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatására. A szeptember 4-i eredményhirdetésig birtokolják a tavalyi évben a családbarát munkahely címet a sikerrel pályázott kis-, közép- és nagyvállalatok, valamint költségvetési szervek. Megyénkből a veszprémi önkormányzat és a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság, illetve a balatonalmádi Ariadnelli Könyvelőiroda és Szolgáltató Kft. mellett a Pápai Polgármesteri Hivatal büszkélkedhet eme elismeréssel.

Kanozsainé Pék Mária címzetes főjegyző a Pápai Polgármesteri Hivatal oklevelével

Kanozsainé Pék Mária címzetes főjegyző elmondta, projektjükre 700 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el, amiből dolgozóik részére kulturális és szabadidős programokon való részvételt biztosítottak. Továbbá a téma iránt fogékony munkatársaik részére a stressztűrő képességük növelése érdekében, a konfliktushelyzetek megoldására agykontroll tanfolyamot szerveztek. Valamint a folyamatos ülőmunka negatív hatásai ellen gerinctorna és jóga foglalkozásokat tartottak.

Tájékoztatott, hogy idei, érvényes pályázatukat az EMMI már befogadta. Remélik, ismét támogatásra méltónak ítélik. Három millió forint összegben pályáztak az alábbi célokra: közös programok tervezése a hivatal dolgozóival, családtagjaikkal, illetve a hivatal nyugdíjas dolgozóival, egészségvédelem, egészségmegőrzés (relax szoba kialakítása, uszoda-, masszázs- és kondibérlet) biztosítása, gyermekes munkatársak támogatása például játékbörze szervezésével, óvodai, iskolai évkezdő csomag biztosításával, rugalmas munkaszervezés a kisgyermeket nevelő szülők esetében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!