Hírek

2017.07.28. 19:50

Kiválóan szerepeltek a washingtoni robotépítő olimpián az almádi gimnazisták

Kiválóan szerepelt a washingtoni robotépítő olimpián a Magyar–Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium csapata.

Marton Attila

A First Global Challenge robotikai olimpiát nyolc éve rendezik meg, idén először immár a világ minden tájáról érkeztek csapatok a versenyre. Washingtonba közel 160 országból utaztak fiatalok, az almádi gimnazisták mellett hazánkból a budapesti Fazekas gimnázium csapata vett részt a robotikai olimpián, ők az európai kontinenst képviselve megnyerték a versenyt. A balatonalmádi gimnázium nyolctagú csapatában Győri Csanád, Gyimesi Norbert, Hujber Ákos, Lami Szilvia, Ipkovich Ádám, Glósz Gergely, Bikki Gergely (csapatkapitány) és Bóka Ádám (szóvivő) kapott helyet.

A csapatok feladata az volt, hogy a szervezők által korábban kiküldött, azonos alkatrészeket tartalmazó csomagból építsenek olyan robotot, amely képes eltávolítani a szennyeződést a vízből. A washingtoni versenyen egy virtuális folyóból kellett összegyűjtenie és osztályoznia a robotoknak kék és narancssárga színű labdákat, majd a feladat végén a távirányítású szerkezeteknek képeseknek kellett lenniük karjaikkal felkapaszkodni a "partra", mondta Simon Orsolya, a gimnázium igazgatóhelyettese, kísérőtanár.

Simon Orsolya almádi kísérőtanár az elismerő oklevéllel

A balatonalmádi gimnazistáknak hat mérkőzést kellett megvívniuk, mindegyik körben két ellenféllel sorsolták össze őket, és bár ötször győztesen kerültek ki ezekből a párharcokból, a bonyolult pontszámítási rendszer miatt végül a középmezőnyben végeztek, magyarázza a diákok felkészülését irányító Kanyó Péter, az iskola informatika- fizika-matematika szakos tanára. - Nagyszerű volt látni a diákokat, ahogy együtt dolgoznak, és azt, hogy mindenki tudta, mi a feladata a csapatban - hangsúlyozza. Összesítésben végül a 82. helyen végeztek, a helyezés és a pontszám rendkívül dicséretre méltó, ugyanis alig féléves felkészüléssel érték el ezt az eredményt, ráadásul pontszámban alig maradtak el a mezőny első harmadától. A verseny ráadásul nem volt teljesen zökkenőmentes számukra: egyszer leégett, egy másik alkalommal pedig eltört a robot motorja. A csapat szerencsére négy tartalék motorral érkezett a versenyre, így orvosolták a technikai problémákat.

Hujber Ákos csapattag számára az egyik legemlékezetesebb pillanat a megnyitó volt, amikor egy hatalmas teremben összegyűlt az összes versenyző, a színpadon pedig a részt vevő országok zászlóit emelték a magasba. Győri Csanád azt emelte ki, hogy mindenki ugyanazzal a céllal érkezett, és a rengeteg versenyző ellenére mégis családias hangulatban telt az olimpia, a csapatok szívesen segítettek egymásnak. A versenyt követően három napot töltöttek a gimnazisták és kísérőik az amerikai fővárosban, így a megmérettetés izgalmai után megismerkedhettek Washington nevezetességeivel.

Győri Csanád mutatja a robotjukat, a háttérben Kanyó Péter tanár és Hujber Ákos csapattag
Fotó: Pesthy Márton

A csapat tagjai a következő hetekben kipihenik a felkészüléssel, az utazással és a versennyel járó fáradalmakat, ősztől pedig folytatják együtt a közös munkát, és elindulnak a Lego robotverseny hazai fordulóján.

A diákok és kísérőik azt sem zárják ki, hogy a jövő évi mexikóvárosi világversenyen is elindulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!