Hírek

2017.07.17. 19:45

Raposka: Három napig ünnepelt a hétszáz éves falu

RAPOSKA A település fennállásának hétszázadik évfordulóját számos programmal ünnepelték három napon át az egykori és mai lakosok.

Tóth B. Zsuzsa

A jubileumi ünnepségsorozatra érkezőket Bolla Albert polgármester köszöntötte a faluházban. Beszélt az ünnepség szervezéséről, amelyből sokan kivették részüket.

- Méltó módon emlékezhetünk meg elődeinkről és a 700 éves településről. Raposka népe mindig büszkén vállalta faluját, és összefogott a közös célokért - mondta a polgármester. Fenyvesi Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke méltatta a 260 lelkes zsákfalu lakosainak aktivitását, bemutatva a települést, annak múltját és környékét. Beszélt a hegyről, a bazaltorgonák kialakulásáról.

- Végigjárva a falut, öröm volt látni, hogy Raposka szépül, fejlődik, lakosai magukénak érzik a falut, lokálpatriótaként büszkék községükre. A hegyen munkálkodó borászok a szőlőkben nemcsak megélhetést találnak, hanem örömüket is lelhetik abban, hogy a minőségi Szent György-hegyi borokat kedvelik a turisták - mondta Fenyvesi Zoltán. A megnyitóünnepségen díszpolgári címet kapott Simonné Király Anna, Vecsei János, Gyurátz Lajos, Ujvári Géza, valamint oklevelet vehettek át a baráti kapcsolatok építéséért a testvértelepülés, Ebenheim vezetői, továbbá a községért tevékenykedők. Az ünnepre összeállított falutörténeti kötetet a szerző, Hangodi László történész mutatta be.

Az egykor a településen élő Lovász Gábor a helytörténeti kiállításon mutatja az általa adományozott tárgyakat
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az ünnepségen a helyi lányok népdalcsokorral közreműködtek, a résztvevők megtekintették Török Zsolt operatőr a faluról és szimbólumairól készített filmjét, valamint az ideiglenes helytörténeti kiállítást. Másnap fogadták az elszármazottakat, zenés ébresztő, Vecsei János szobrának avatása, kulturális műsor várt mindenkit. Kitáncolták a májusfát, bemutatkozott a Raposkai Önkéntes Tűzoltó Egyesület, játszott a Happy Dixieland Band a bál előtt. Vasárnap ünnepi szentmisével ért véget a programsorozat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!