Hírek

2017.08.11. 14:56

Indulj el egy úton! - Megyénk településeiről is csatlakozhatunk az 1Úton Nemzetközi Zarándoknaphoz (Frissítve)

A Mária Út Egyesület augusztus 26-án, szombaton negyedik alkalommal rendezi meg a nagy sikerű 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot, amely során idén a gyermekre várókért imádkoznak a résztvevők.

Laskovics Márió

A rendezvény keretében megyénkben több helyütt is szerveznek csoportos zarándoklatot. Ezek programjait megtaláljuk a Mária Út Egyesület honlapján, s regisztrálni is ott, valamint az egyes szakaszok koordinátorainál lehet.

Zirc három zarándokszakasz célpontja. Veszprémből, a Szent László-templomtól 7 órakor indulnak mintegy 30 kilométeres útra Szabó Tamás, az egyesület elnökének vezetésével, Hárskút, Lókút és Szarvaskút érintésével. Egy másik csoport a bakonybéli monostortól indul a közel 17 kilométeres útra 9 órakor Récsey Zsuzsanna koordinátor vezetésével. Szerveznek egy harmadik gyalogos zarándoklatot is, ami a zirci apátság kertjéből 10 órakor indulva a helyi katolikus nevezetességeket járja körül. Mindhárom csoport részt vesz a Zirci Ciszterci Apátság templomában 18 órakor tartott, Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát által celebrált záró szentmisén.

A 2016-os 1Úton Nemzetközi Zarándoknap Mihályháza – Pápa szakaszának zarándokai. Jobbra Kemény Éva koordinátor

A zarándoknapba Pápa környékéről is be lehet kapcsolódni. Az egyik szakaszon 8 órakor gyülekeznek a zarándokok Mihályházán, a katolikus templomnál, ahonnan Kemény Éva koordinátor vezetésével, Borsosgyőr és Kéttornyúlak érintésével, 15 kilométer megtétele után érkeznek Pápára. A másik, 9 kilométeres szakasz Nagytevelről indul 10 órakor Wurm András koordinátor vezetésével, és Adásztevelt érinti. Mindkét csoport részt vesz a 15 órai szentmisén a Szent József-templomban.

Munkácsi János állandó diakónus Balatonfüredről vezet zarándokcsoportot Tihanyba. A reggeli szentmise után 8 óra körül indulnak a Krisztus Király (piros) templomtól, majd a Kerektemplomot és a Berzsenyi-forrást útba ejtve érnek a tihanyi Apáti templomhoz, ahol együtt fogyasztják el ebédjüket. Majd visszaindulnak, és 15 órakor részt vesznek a balatonfüredi Kerektemplomban tartott szentmisén.

Szabó Tamás, a Mária Út Egyesület elnöke is minden évben aktívan részt vesz a zarándoknapon

Ezenkívül a celldömölki kerékpáros zarándoklat érinti Külsővatot, Marcalgergelyit, Kemeneshőgyészt, Magyargencset, Várkeszőt, és Kemenesszentpétert. Mihályházáról Celldömölkre is zarándokol egy csapat gyalogosan Vináron, Marcalgergelyin, Külsővaton és Merseváton keresztül. A Zirc – Csatka szakasz pedig Bakonyoszlopon halad át. Ezen településekről is lehet csatlakozni az 1Úton Nemzetközi Zarándoknaphoz.

A napi élelemről, kellő mennyiségű folyadékról, valamint túrához alkalmas ruházatról és a hazautazásról a zarándokok maguk gondoskodnak. A Mária Út munkatársai és önkéntesei mindenkit szeretettel várnak, és biztatnak helyi zarándoklatok szervezésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!