Hírek

2017.09.05. 15:50

Dörgicsén találkoztak az egykori Moszkva téri galeri tagjai

Buda legforgalmasabb központja a Széll Kálmán tér. Az '50-es évek végétől '68-69-ig ide járó fiatal gimnazisták és főiskolások soha nem ejtették ki szájukon a Moszkva tér nevet. Nekik Kalef volt, Széll Kálmánra utalva. Az akkori társaság tizedik alkalommal jött össze a településen.

Szendi Péter

A baráti kört kalefosoknak nevezték. A 30-40 fős társaság arról volt híres, hogy őrült módon szerettek rock and rollozni, zenét hallgatni, csajozni, házibulizni, autóstoppolni, főleg a Balatonra és Lengyelországba. Ennek köszönhetően a '60-as évek elején felfigyelt rájuk a BM, ellenségként kezelte őket, és megpróbáltak lecsapni rájuk.

A jubileumi találkozón Petrás Mária népdalénekes, keramikus és Király Nóra énekelt
Fotó: Leslie Czyzyk

Szerencsére ez nem sikerült, így Dörgicsén immár tizedik alkalommal, idén is találkoztak a régi barátok, akiket Körmendy Dezső müncheni pedagógus köszöntött. Balaton Borai címmel az Ól Galériában W.-Nemessuri Zoltán író-publicista nyitotta meg a kiállítást: - A Balaton borai annyi kiváló képzőművészre hatottak, hogy felsorolni még a legjobbakat is képtelenség lenne. Az évszázadok telnek-múlnak, de a varázs örök. Így került sor az Ól Galériában a mostani tárlatra, mely a Budapest Art Week tagjainak és Veszely Ferenc művészbarátainak munkáiból áll.

A tárlaton Döbrentei Kornél saját és Kiss Benedek költeményeit szavalta, Petrás Mária pedig énekelt, s Hűvösvölgyi Ildikó színművésznő is megjelent. Őrizve a régi hagyományokat, a társaság egy helyi étterembe ment, ahol jó hangulatú beszélgetés és tánc volt, hiszen, bár az idő robog, de a kalefosok továbbra is szeretnek enni, inni, mulatni, táncolni. Szerencsére, most már a rendőrség sem zavarja meg őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!