Kert

2015.08.17. 09:15

Generációkon átívelő öröklődő családi vonás náluk a kertészkedés szeretete - Legszebb kertek Veszprém megyében (8. rész)

Veszprém - A legszebb kertek versenyére 29 nevezés érkezett, azok közül a legszebb tíz kertet a Csizmazia Szilveszter kertészmérnök vezette zsűri választotta ki. A döntőbe jutott kertekről készített írásaink alapján olvasóink szavazhatnak az első három helyezettre.

Tóth B. Zsuzsa

Szöllősy Tiborné veszprémi pályázónk családjában a kertészkedés természetes. Édesanyja és húga szintén sok időt tölt ezzel. A Dózsa városi családi ház újan épült. Egy régi házat vásároltak meg több, mint tíz éve, annak a helyére építkeztek. A kertet maguk alakították ki. Mivel édesanyjuk is mindig kertészkedett, a lányokra átragadt a növények szeretete. Jövőre talán már Szilvia testvére, Hajnalka szintén nevez majd. A kertészkedést a lányok hobbinak tekintik ugyan, de utána olvasnak mindennek.

A harmonikus udvar képéhez náluk házzá tartozik a pázsit, a virágok mellett a kerti tó,a fűszernövények és a gyümölcsök sora. Fotó: Penovác Károly

Szilviéknél megoszlanak a munkák, a kertészkedés az ő feladata, párja füvet nyír és segít, ahol csak tud. A bokrok, cserjék telepítéséről és helyéről együtt döntenek. Tulipán, liliom, írisz virágzik tavasszal, aztán nyáron felváltja azokat a sok egynyári és az évelők sora. Illatozik a viola és a hatalmas orgona bokor, később pedig a levendula, amely szemmel láthatóan jól érzi magát a család kertjében. A fedett terasz a hangulatos nyári ebédek helyszíne, oda építették a grillezőt. A hosszú pult alatt pedig a fa szárad télre a kandallóba. A ház félig fedett, napernyővel árnyékolt teraszán reggelizni, vacsorázni lehet kellemesen, amikor a reggeli és esti órákban még nincs hőség.

Az alacsony lábazatú, mediterrán stílusú ház majdnem egy szinten van a kerttel, ettől pedig még barátságosabb az összkép. A házigazdák kedvelik a látványt, jól érzik magukat itt. Az ablakokban piros muskátlik virítanak minden évben, a kertben pedig rengeteg más virág. Valójában nincs kedvencük, mindegyiket egyformán szeretik. Nagyra nőtt náluk a levendula, a fűszernövények mindegyike, amelyek jó szolgálatot tesznek a konyhában. Menta, citromfű, rozmaring, kakukkfű, majoranna, bazsalikom növekszik az udvaron. A veteményest elkerítették, kislányuk kedvéért telepítették évekkel ezelőtt. A kislány azóta ugyan megnőtt, de a vetemény megmaradt, eper, paradicsom, paprika, zeller kapott helyet ott. Van néhány gyümölcsfája is a családnak, birset, nektarint, almát ültettek. A bogyósok közül a ribizli, az egres és a szeder kapott helyet a kertben, hogy igazán teljes legyen a kép.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!