Kézilabda

2010.01.05. 19:50

Hidasi Ferencet a tavalyi év utánpótlás edzőjének választották

Alsóörs, Veszprém - Az egész életén végigvonul a kézilabda, s annak oktatása. Iskolák, kollégák, edzések, megmérettetések, középpontban a gyerekekkel. Sok-sok felnevelkedő generáció, érem, kupa, és ezek összessége: a közös élmény.

Horváth Gábor

A Magyar Kézilabda Szövetség kuratóriuma 2009-ben Hidasi Ferencet választotta meg az év utánpótlás edzőjének. Az MKB Veszprém KC alsóörsi utánpótlás-központjának szakmai vezetője rendkívül eredményes időszakot tudhat maga mögött. Tanítványai remekül szerepeltek az Adidas-kupán és a diákolimpiákon, sőt több nemzetközi tornán is bizonyították tudásukat.

- Nagyon jó érzéssel töltött el, amikor kiderült, hogy kitüntetnek, de a legméltóbb pillanat az ünnepre akkor lesz, amikor ismét összejövünk azokkal, akik a pályán elérték az eredményeket - hangsúlyozza a 66 esztendős pedagógus, akit elsőként pályája kezdetéről kérdeztünk.

A keceli születésű Hidasi Ferenc a szegedi tanárképző főiskola elvégzése után került Veszprém megyébe. Pontosabban egy kis bakonyi településre, Úrkútra. És ha már ott volt egy remek lánycsapatot verbuvált, amely országos diákolimpiai bajnok lett, pedig nem sokkal korábban még egy darab kézilabda sem volt a falu iskolájában. A testnevelő aztán némi kitérőt követően a veszprémi Báthory István Általános Iskolában kötött ki, ahol felnőtt válogatott kézilabdázók kerültek ki a kezei közül. Többek között nála ismerkedett meg a sportág alapjaival a kiváló kapus Perger Zsolt, és a szélső Bene Tamás, de a Horváth Péter-Marton Balázs nemzetközi játékvezető páros is a tanítványai közé tartozott.

- Büszke vagyok a legjobbakra, de azokra is, akik nem lettek válogatott sportolók. Emberileg is közel álltak hozzám, máshogy ezt nem is lehet csinálni, csak szeretettel. A Báthory-kupa létrehozására is szép emlékekkel tekintek vissza, színvonalas megmérettetéseket szerveztünk, amelyekre külföldi magyar csapatokat is meghívtunk - mesélte és ezzel máris a jelenbe érkeztünk.

Mostani munkahelyén, az alsóörsi Endrődi Sándor Iskolában 2007-ben indult utánpótlás-képzésben ugyanis az akkor megfigyelt határon túli magyar gyerekek közül többen is részt vesznek. Az intézmény 120 tanulója közül egyébként negyvenen űzik a kézilabdát, nekik napi három edzésük van és az írás elején már felvázolt eredményeiket nem könnyű számba venni. (Azért keretes cikkünkban megpróbálkozunk vele.)

- Óriási dolog az, amikor negyven gyerek áll veled szemben és tudod, hogy ugyanazt akarják, mint te, bármire képesek. Az a legszebb a munkánkban, hogy látod, végigköveted az egyén fejlődését, egy csapat formálódását. Most már eljutottunk odáig, hogy rangos nemzetközi tornákra hívnak meg minket, amelyeken győzelmi esélyekkel indulunk. Az általános iskola elvégzése után a fiatalok a megyeszékhelyen folytathatják tanulmányaikat, a kézilabdát pedig az MKB Veszprém KC serdülőcsapataiban. Amikor kirepülnek a gyerekek, kicsit minden összeomlik, aztán újra kezdődik az egész. Nem mindenkiből lesz NB I-es játékos, de bízunk benne, hogy egészséges, becsületes, sokoldalú embereket nevelünk, hisszük, hogy az itt tanultak az élet más területein is alkalmazhatóak. A jövőben is szeretnénk hasonlóan jó eredményeket elérni, viszont az utóbbit is legalább ilyen fontos dolognak tartjuk.

Ahogyan a cikkben már említést tettünk róla az alsóörsi gyerekek remek évet zártak. A legrangosabb megmérettetésen, az Adidas-kupában nyolc korosztályból hétben országos döntőbe kvalifikálta magát az utánpótlás-bázis, közülük az U-14-es és az U-8-as csapat aranyérmet szerzett. A diákolimpián a IV. korcsoportban ünepelhetett bajnoki címet az Endrődi.

A kézisek ráadásul nemcsak saját sportágukban jeleskedtek: atlétika diákolimpián egy országos arany, és két-két második, illetve harmadik hellyel büszkélkedhetnek.

Az iskola diákolimpiai pontok alapján a megyei rangsor élén végzett. Az elmúl két évben egyébként Alsóörsről összesen 47 nem veszprémi származású gyerek folytatta tanulányait a megyeszékhely középiskoláiban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!