Kézilabda

2011.01.28. 19:00

Olimpiai selejtezőt érő győzelem a lengyelek ellen

Címkék#kézilabda

Kristianstad - Az olimpiai selejtezőt érő hetedik helyen végzett a magyar férfi kézilabda-válogatott a svédországi világbajnokságon, miután pénteken 31-28-ra legyőzte a lengyel csapatot.

Munkatársainktól/MTI

A fontos összecsapás első félidejében a nyitó és a záró percek nagyon jól sikerültek a Mocsai-együttesnek, a 3-0-s és a 6-0-s sorozat között azonban a rivális már 14-10-re is vezetett.

A szünet után sem volt gond, a lengyelek összesítésben 14 percig nem találtak be. A folytatásban egészen a hajráig sikerült távol tartani az ellenfelet, amely ugyan a végén a sok emberelőnyének köszönhetően felzárkózott, de fordítani nem tudott.

Iváncsik Gergő összesen 11-szer volt eredményes.

A 7. helyért:
Magyarország-Lengyelország 31-28 (16-14)
gól: Iváncsik G. 11/7, Ilyés 6, Mocsai 6, Iváncsik T. 4, Császár 3, Lékai 1, illetve Jurecki 6, Zaremba 3, Bielecki 3, Jurkiewicz 3, Kuchczynski 3, Rosinski 2, Grabarczyk 2, Tluczynski 2, Jaszka 2, Jurasik 1, Tomczak 1

A biztos olimpiai selejtezőt érő hetedik hely volt a tét, míg a vesztesre még egy év "izgulás" várt.

Remekül kezdtek a magyarok, 3-0-ra elhúztak, a rivális csak 5:40 percnél talált be először Fazekasnak. Mocsai Tamás kiállítása alatt jött az egyenlítés, majd amikor Perezt is kiküldték, a 12. percben a lengyelek fordítottak 5-4-re. Innentől kezdve egy darabig a magyarok játszottak hátrányban, hiába volt esély az egyenlítésre, Szmal jól védett, ha pedig ő már nem tehetett semmit, a kapufa kisegítette.

A 21. percben 12-8 volt az állás a lengyeleknek, az ellenfél gyors támadásait nem igazán lehetett lefékezni ebben a szakaszban. Az erőből ekkor csak arra futotta, hogy ne legyen nagyobb a különbség. Sok volt a hiba, a rossz átadás, a pontatlan indítás, így esély sem kínálkozott a felzárkózásra.

A lengyelek szakvezetője 14-12-es vezetésüknél, három perccel a szünet előtt időt kért, mert támadásban megtorpantak. Az edzői intelmek nem hatottak, ráadásul Tkaczykot kiállították, majd a záró szakaszt a magyar együttes 6-0-ra (!) megnyerte.

A fordulást követően kapust cseréltek a lengyelek, Wyszomirski állt be, de Ilyés két bombájával nem tudott mit kezdeni. Fazekas ugyanakkor változatlanul sziporkázott, összesen 14 percig nem kapott gólt. Zubai kiállításakor sem apadt az előny (21-16).

Sokat cseréltek a lengyelek, hátha rálelnek a nyerő összeállításra. Jureckin nem múlott semmi, sorra dobta a gólokat.

Negyedórával a vége előtt 23-19 állt az eredményjelzőn. Grabarczyk és Ilyés is a kiállítás sorsára jutott, majd Fazekas lélektanilag fontos pillanatban ziccert fogott, míg Iváncsik Gergő rendre értékesítette a megítélt hétmétereseket.

Felváltva estek a találatok, aztán Mocsai átlövéseivel megint nagyobb lett a különbség (53. perc: 28-23). Schuch és Ilyés szinte egyszerre kapott kiállítást, így izgulni kellett a záró öt percben is. Ez volt az utolsó reménysugár a lengyeleknek, de Iváncsik G. a tizedik gólját is belőtte, mégpedig kettős emberhátrányban.

Mocsai sem úszta meg, 30-27-nél, két és fél perccel a vége előtt kiküldték a bírók. Ekkor Jurecki volt eredményes, a magyar szövetségi kapitány pedig időt kért.

A drámai végjátékot Iváncsik G. újabb értékesített büntetővel zárta le.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány: "Fantasztikus, hogy sikerült a kitűzött célt elérnünk. A lengyelek elleni meccset uraltuk, kilenc-tíz ember is tudott lendíteni a játékon. Jó volt a futóteljesítményünk, fizikálisan tudtunk a világsztárokból álló lengyel csapat fölé kerekedni. Nagyon nehéz két hét van mögöttünk, találkoztunk az elmúlt évek világbajnokaival, az olimpiai aranyérmessel többek között, és mégis ott lehetünk az olimpiai selejtezőben. A következő feladat, azon túl, hogy az egy év múlva sorra kerülő Eb-re ki kell jutunk, hogy a 2012 áprilisi olimpiai kvalifikációs tornára ütőképes csapatot építsünk. Most a vb-n a maximumhoz közel, olykor azon túl tudtunk teljesíteni. Ez erre volt elég. Büszke vagyok rá, hogy egy ilyen morálú, és küzdeni képes csapatot vezethetek."

 

Ez egy szerethető együttes

- Óriási teljesítmény, hogy sikerült megszereznünk a hetedik helyet - nyilatkozta Velky Mihály, akit a pénteki meccs után kértünk véleménynyilvánításra.

Az MKB Veszprém KC utánpótlásedzője kiemelte: ezen a vb-n fel tudtunk nőni a legjobbakhoz.

- Az első félidőben volt egy időszak, amikor sietettük a játékot, kicsit kapkodtunk, de azon kívül végig a kezünkban tartottuk a találkozót. Többen klasszisteljesítményt nyújtottak, de mindenki előtt le a kalappal. Válogatottunk csapatként működött jól, küzdőszellemben és alázatban is példát mutatott. Ez egy jó összetételű, remek felfogású társaság, szerethető együttes. A vb-n nem volt gyenge pontunk és külön öröm, hogy a fiatalok is bizonyították tehetségüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!