Kézilabda

2011.02.26. 16:20

Szép győzelem Dániában

Kolding - Magabiztos sikert aratott az MKB Veszprém KC Dániában a kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában. A csapat megingathatatlan, Vujin megállíthatatlan volt. Mocsai Lajos: nagy tűzzel játszottunk!

Horváth Gábor

KIF Kolding-MKB Veszprém
29:34 (11:16)

Kolding, 3000 néző. Vezette: Dinu, Din (románok). KIF Kolding: Erevik - Jensen 2, Garralda, Oechsler, 1 Toromanovic 4,  Spellerberg 5, CHRISTIANSEN 6 (1). Csere: Petersen (kapus), SONDERGAARD 6, Karlsson 3, Nikolic, Mikkelsen, Forslund 2. Edző: Ingemar Linnel. MKB Veszprém KC: Fazekas - Gulyás 1, VUJIN 12 (1), CSÁSZÁR 6, Sulic 3, TERZIC 3, Iváncsik G. 2. Csere: Laluska, Lusnyikov, PEREZ 4, Iváncsik T. 2, Vilovski 1. Edző: Mocsai Lajos.
Kiállítások: 6, illetve 14 perc.
Hétméteresek: 3/1, ill. 1/1.
A Bajnokok Ligája B csoportjának éllovasaként érkezett a Veszprém a koldingi sportcsarnokba. A dánok a harmadik helyről várhatták az összecsapást.
A játékosok bemutatása előtt a hazaiak el akarták énekelni a klub indulóját, de a zene néhány traktus után elhalkult, a vendégek szurkolótáborának több se kellett, ezt kihasználva rázendített. Mire a Koldindg-drukkerek észbe kaptak csak úgy zúgott a csarnok a Hajrá Veszprém! rigmustól.
Két hétméteressel kezdődött a találkozó, a vendégekét Vujin, a hazaiakét Christiansen értékesítette. Az MKB ezt kővetően négy gyors góllal elhúzott, 7. perc: 1:5. A Kolding nem találta a rendkívül lendületes és erőszakos bakonyiak játékának ellenszerét. Idegessé vált a hangulat, Garraldának rövid időn belül Terziccel és Vujinnal is nézeteltérése támadt. A dánok foglalkoztak kevesebbet a játékkal, hiába zárkóztak fel időközben kettőre, a 13. percre már öt találat (4:9) volt a különbség. A hazai morált két kapufa és Fazekas hetesvédése rombolta tovább. Vujin emberhátrányban lőtte be negyedik gólját, 18. perc: 11:6.
A dán csapat az utolsó tíz perc kezdetére tért magához és rövid idő alatt csökkentette egyre hátrányát, Mocsai Lajos erre reagálva rögtön időt kért. Nem is sikerült kiegyenlítenie a hazai alakulatnak, amely továbbra is többet hibázott, mint a magyar bajnok. Az utolsó percben ráadásul Fazekas is lehúzta a rolót, megnyugtató előnnyel mehetett az öltözőbe a vendéggárda.
A dán szimpatizánsok "kemény magja" a szünetben hangos füttyszóval köszöntötte a pályára visszatérő román bírópárost, pedig utóbbiak nem tehetnek a Kolding gyengélkedéséről, nincs sok közük az első félidőben eladott és kapu mellé szórt labdákhoz.
A második játékrész három kiállítással kezdődött: a volt veszprémi Nikolic és Sulic egyszerre hagyták el a pályát, majd Terzic kapott egy kétpercest. A Kolding két gólt szerzett, a másik oldalon pedig Perez volt eredményes. A 33. percben Laluska is a kiállítás sorsára jutott, ekkor a mezőnyben négy MKB játékos állt szemben hat koldingival. A hazaiak mindent elkövettek a felzárkózásért, de Vujint képtelenek voltak megállítani, a fantasztikus napot kifogó balkezes átlövő néhány perc alatt tíz gól fölé ért. A mérkőzés utolsó tíz percét háromgólos előnnyel kezdte a Veszprém, de két Kolding-hiba és vendégindítás után máris 23:28 állt az eredményjelzőn.
A dánok utolsó rohamra indultak. Támadásban Sondergaard próbálta hátára venni együttesét, Vujin pedig Christiansen személyében külön őrzőt kapott. Kettőre csökkent a két együttes közötti különbség (26:28), ám ezt követően ismét a vendégek domináltak, 56. perc: 26:31. Császár kígyózott át gyönyörűen a hazai védőfalon, majd Fazekas védett hétméterest, öttel vezetett  a Veszprém két és fél perccel a vége előtt. Szép volt fiúk! - zúgta a vendégpublikum. Valóban az volt, a bakonyiak remek teljesítménnyel megérdemelten győztek.

Ingemar Linnel: - Hiába jöttünk fel többször is egy-két gólra, nem volt elég erőnk kiegyenlíteni. Nem játszottunk jól.

Mocsai Lajos: - Nagyon elégedettek vagyunk. Konrtoll alatt tartottuk a mérkőzést, úgy, hogy játszottuk a saját játékunkat. Nagy tűzzel és ambícióval, komoly taktikai fegyelemmel kézilabdáztunk. Gratulálok azoknak a játékosoknak, akik sérülten vállalták a pályára lépést. Voltak nehezebb időszakok a mérkőzésen, de egyszer sem csúsztak ki a kezünkből az események. Sikerült sokszor hibára késztetnünk az ellenfelet.

Marko Vujin: - Nagyon jó volt itt játszani. Nagyon készültünk, fontos meccs volt ez nekünk. A Kolding nem tudott minket meglepni semmiben sem. Gratulálok a csapatnak!

Anders Petersen: - Remek volt a hangulat, a hazai és a vendégszurkolók is kiváló teljesítményt nyújtottak a lelátókon. Összességében nem voltunk rosszak, de a fontos a pillanatokban hibáztunk.

 

 

OLDALTÖRÉS: Dánia jelentkezik - Útinapló

 

 

 

Dánia jelentkezik - Útinapló

Szombat, 15.00: Némi késlekedéssel, de rendben megérkezett a veszprémi csapat a Tre-For Arénába. A fiúk elvonultak az öltözőbe, ezúttal nincs olyan sok idejük a bemelegítésre. A küldöttség a buszról leszálláskor éppen belefutott az egyik jókedvű honi szurkolói csoportba, amely harsány biztatásával mosolyt csalt az egyébként nagyon koncentrált és kissé feszült arcokra.
A 16.15-kor rajtoló mérkőzést élőben közvetítjük!

 

 

Szombat, 11.00: Az ébredést követően a csapat jókedvűen fogyasztotta el a svédasztalos, bőséges reggelit. Meccsnap van, ekkor a program fontos része a taktikai értekezlet. A megbeszélés jelenleg is zajlik.
Az MKB Veszprémet saját szurkolói és a nemzetközi szakma is esélyesebbnek tartja vetélytársánál a győzelemre, ám érdemes egy pillantást vetni a dánok idei hazai teljesítményére. A Kolding a 2010-es évben csupán egyetlenegyszer kapott ki otthonában a BL-ben: a KIF az előző kiírásban ikszelt a Barcelonával és a Montpellier ellen is, a mostani szezonban pedig legyőzte a Hamburgot, a Tatran Presovot és a Savehofot. A bakonyiaknak természetesen az említett egyetlen vereséget kell példának venniük, a Montpellier tavaly novemberben valósággal kiütötte (28:36) a dánokat a Tre-For Arénában, úgy, hogy a francia együttes már az első perctől kezdve nagy nyomás alatt tartotta a koldingiakat.
A veszprémiek először 1992-ben szerepeltek ebben a csarnokban, akkor a magyar bajnok 28:20-ra tudott nyerni. Erre az adatra reagálva jegyezte meg Hajnal Csaba ügyvezető a tegnapi edzésen némi nosztalgikus sóhaj kíséretében azt, hogy "most jó lenne egy gól is".
Az együttes fél háromkor indul el a szállodából a mérkőzés helyszínére, ahonnan ismét jelentkezünk. Ha nem merül fel semmiféle technikai probléma, a találkozót szöveges formában, élőben közvetítjük.

Péntek, 21.00: Mocsai Lajos pörgös, kemény edzést dirigált a holnapi mérkőzés helyszínén. A tréningen némi bemelegítés után a legfőbb taktikai elemek begyakorlása volt a középpontban, először a védekezést, majd a támadási variációkat vette a csapat sorba újra és újra. Mirsad Terzic a hét közepén kiújuló derékbántalmai miatt végig külön edzett-melegített-nyújtott, s a teremben töltött másfél óra nagy részében a szintén a derekát fájlaló Fazekas Nándor is ezt tette.
A magyar bajnok gyakorlását nem követte különösebb figyelem a házigazdák részéről, de a mérkőzésre kiadott programfüzet szerint a Kolding igenis tart a magyar bajnoktól. A dánok elsősorban Marko Vujint, Carlos Perezt, illetve Renato Sulicot emelték ki a veszprémiek közül.

 

Péntek, 16.30: Végre Dánia jelentkezik! Dél körül landolt a repülőgép a koppenhágai aszfalton, ám ezt követően egy senki által sem kívánt hosszússágú, háromórás buszozás várt a társaságra Kolding városáig. A repülőút amúgy sima volt, egészen a leszállásig. A földet érés pillanatában ugyanis egy széllökés megnyomta a gépet, amely elkezdett kacsázni a kifutópályán, persze ez csak az utasok szemében volt furcsa jelenség, a személyzet későbbi kommentárja szerint gyakori az eset. Mindenesetre volt nagy örömködés a megálláskor a fedélzeten, s ezúttal nemcsak a szurkolók "kemény magja" által elfogyasztott italok kedvező hatása miatt.
A csapat egy igen kellemes hotelban van elszállásolva, az ebéd is ízletes volt, jelenleg csendespihenő van, hét órakor pedig Mocsai Lajos edzést vezényel a fiúknak.

Péntek, 9.15: Ferihegy jelentkezik! A repülőtéren viszonylag hosszas várakozás után sikerült bejutni a megfelelő kapuhoz, így nincs sok időnk a bejelentkezésre, a koppenhágai különjárat hamarosan indul. Az együttest ezúttal is repülőnyi drukker kíséri el.

A Veszprém-Budapest buszút akadálytalan és nyugodt volt, eltekintve attól az apróságtól, hogy a "fedélzeten" nem volt éppen ideális a hőmérséklet. Renato Sulic például megunva azt, hogy a feje feleltt lévő kifúvó folyamatosan hideg levegőt bocsájt ki, nemes egyszerűséggel leragasztotta azt. Következő állomásunk tehát Koppenhága, a szurkolók maradnak a dán fővárosban, míg a csapat egyből Koldingba buszozik.

 

Péntek, 6.15: Dánia egyelőre még nem jelentkezik, de a csapat busza már elindult a Veszprém Arénától, igaz egy eltűnt útlevél miatt öt perc múlva vissza is tért oda. A makacs okmány szerencsére hamar előkerült az egyik ülés alól, úgyhogy semmi akadálya, hogy végre Budapest felé vegyük az irányt.
Dániai célálommással indult kora hajnalban útnak a veszprémi férfi kézilabdacsapat, amely szombat délután a Kolding otthonában lép pályára a Bajnokok Ligájában. Ahogyan arról már legelső beharangozónkban is említést tettünk, nem vár sétagalopp a magyar bajnoki címvédőre.

Az együttes repülőgépe 9.30-kor indul Ferihegyről Koppenhágába. A csapatbuszon jelenleg majdnem olyan csend honol, mint egy kriptában, a fiúk a háromnegyed hatos indulást próbálják kiheverni, rutinos mozdulatokkal felvették a pihenéshez legkényelmesebb pózt. A keretből egyedül a kapitány hiányzik, Dejan Peric egyelőre még nem kapott zöld utat a visszatéréshez. Újra itt van viszont Jevgenyij Lusnyikov, az orosz friss apukaként tért vissza csütörtökön Moszkvából. A játékos fülig érő szájjal mesélte: egészséges kislánya született, s a kismama is remekül van. A kicsi egyelőre nem kapott nevet, a szülők két verzió között gondolkodnak. Hamarosan újra jelentkezünk!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!