Kézilabda

2014.04.10. 11:16

Szenvedtek, de nyertek - Ismét bajnok az MKB Veszprém

Veszprém - Régen látott nagy csatában győzte le az MKB Veszprém KC a mérkőzés jelentős részében vezető Pick Szegedet a kézilabda bajnoki finálé harmadik találkozóján. A bakonyiak 19. bajnoki címüket szerezték meg. Nyilatkozatokkal frissítve!

Horváth Gábor


Veszprém Aréna, 5000 néző. Vezette: Dobrovits, Tájok.
MKB Veszprém KC: PERIC - Gulyás 3, Vujin 5 (1), Eklemovic 1, Sulic 3, PEREZ 3, Iváncsik G 2. Csere: Terzic, LUSNYIKOV 1 (1), Császár, Vilovski 1, IVÁNCSIK T. 3, Nagy K. Edző: Mocsai Lajos.
Pick Szeged: MIKLER - STRANOVSKY 6, Zubai, HERBERT, Bajorhegyi 1, Vadkerti, Törő 1. Csere: LÉKAI 4, Balaz 1, BUTENKO 6 (1), Beocanin, Grünfelder, Sulc 1. Edző: Skaliczki László.
Kiállítások: 6, illetve 12 perc. 
Hétméteresek: 3/2, ill. 3/1.
Piros lap: Eklemovic az 59. percben.

Veszprém-Szeged 22:20 (11:12)

Fantasztikus hangulatban kezdődött a bajnoki finálé harmadik mérkőzése, amelyen a Veszprém véglegesen eldönthette a csata és a kupa sorsát. Ennek megfelelően az arénában mind az ötezer szurkoló egyrészt nagy ünneplésre, másfelől négy kedvenc búcsúsztatójára készült. A győzelem Nikola Eklemovic, Dejan Peric, Jevgenyij Lusnyikov és Nagy Kornél számára is utolsó meccset jelentett MKB-mezben.

Nehezen akart megszületni a találkozó első gólja, Lékai csaknem két és fél perc után talált Peric hálójába, a következő támadásnál rögtön Gulyás volt eredményes. Vujin találatával a negyedik perc elején a hazaiak jutottak előnyhöz. Jól látszott, mindkét gárda óvatosan, taktikusan lépett pályára. Emellett még az óriási elszántság volt az, amely leolvasható volt az arcokról mindkét oldalon. A hatodik percre fordított a Pick (2:3), sőt nem sokkal később Lékai kettőre növelte a Szeged előnyét. Bajorhegyit állították ki két percre, de ez nem csökkentette a vendégek lendületét, 8. perc: 2:5.

A közönség ébresztőt kiáltott, s talán épp ennek a hatására, az MKB rögtön megkezdte a felzárkózást, 10. perc: 4:5. Perez felső sarkos bombájával nem sokkal később egyenlítenie is sikerült a címvédőnek. Peric védett egy támadáson belül kétszer is nagyot, majd Törő dobta kapu mellé a hetest. Mikler is jó formában volt, a válogatott kapus több nagy hazai helyzetet hatástalanított. A Veszprém büntetőjét Lusnyikov lőtte, pontosan, óriási hangrobbanás volt a reakció, 13. perc: 6:6.

 

 

Mindkét oldalon pontatlan volt egy-két akció, Skaliczki időt kért és pályára küldte a Butenko-Beocanin átlövő kettőst. Pericet mindez nem különösebben zavarta meg, továbbra is megbabonázta a rivális lövésre vállalkozó játékosait. A 17. percben Törőt kellett levinni a játéktérről, a szélső a bokáját fájlalta. A hosszú gólcsendet Császár pontos passzát értékesítő Iváncsik Gergő törte meg. 7:7-nél újabb állóháború kezdődött, de rövidebb volt, mint az előző, Butenko talált be. A Törő helyére becserélt, egyébként beállós Grünfeldert küldték ki a bírók, majd Stranovsky ülhetett le két percre. Ennek ellenére Butenko szerzett újabb gólt, Vujin pedig hetest hibázott. Iváncsik Gergő és Gulyás találataival a 25. percre fordított (10:9) a bakonyi alakulat, erre Butenko válaszolt. Egy perccel később Stranovsky ismét a vendégeket juttatta előnyhöz. Mocsai időkérése után Gulyás egalizált.

A félidő végén Stranovsky volt eredmény és hiába támadhatott kettős emberelőnyben az MKB, vendégelőnnyel vonultak öltözőbe a csapatok.

A második játékrészre Iváncsik Tamás váltotta Gulyást, míg a vendégeknél Törő visszatérhetett a pályára. Kihagyott helyzetekkel kezdődött a félidő, majd a 35. percben Stranovsky lógott meg egy elcsípett labdával. A Veszprémnek nem ment támadásban, s csak Pericen, no meg a kapufán múlt, hogy nem nőtt háromra a különbség. Vujin helyére Nagy Kornél jött, de az első hazai gól csak nem akart megszületni ebben a 30 percben. A 38. minutumban Peric is tehetetlen volt Lékai lövésénél, 11:14. Végül Iváncsik Tamás törte meg a hazaiak több mint tíz percig tartó rossz sorozatát. Ennek ellenére hamarosan négyre nőtt a vendégelőny, 12:16. A Pick kiválóan védekezett, támadásban pedig taktikusan kézilabdázott. A félidő dereka felé közeledve úgy tűnt, fizikailag is bírják a küzdelmet a szegediek.

 

 

Vilovski és Perez góljaival mínusz kettőre zárkózott az MKB, majd Butenkót állították ki. Őt a következő támadásnál Terzic követhette. Kezdett nőni a feszültség, a Veszprém már nem várhatott sokáig a feltámadással. A 47. percben ismét négy találat volt a különbség (14:18), majd ezt követően Vujin és Eklemovic volt eredményes. Harcoljatok! – zúgott a lelátóról. Iváncsik Tamás lőtte el a labdát a felugró Mikler alatt, miközben úgy tűnt, hogy támadásban megállta a gépezet a vendégeknél. Hosszú szünet után Lékai villant, majd Sulic talált be, 54. perc: 18:19. Izgalmas hajrá ígérkezett.

Sulic egyenlített, de a támadásnál megsérült Iváncsik Gergő bokája. A közönség felállva bíztatta kedvenceit, s Vujin pontos hetese után már a hazaiaknál volt az előny. Két perc volt hátra, s meccset eldöntő hazai támadás következett: Vujin lövését védte Miklert, de Iváncsik Tamás már nem hibázott, míg a másik oldalon Lékai kapufára bombázott. A végén még a Stranovskyt lerántó Eklemovic kapott egyből piros lapot, de a lényegen ez már nem változtatott. Nyert, s bajnok lett a Veszprém.

Mocsai Lajos: - Tudtuk, hogy nehéz lesz a találkozó. Boldog vagyok, hogy megnyertük a harmadik meccset és hazai pályán ünnepelhettünk. A távozók miatt ugyanakkor ellentétes érzéseim vannak, az eligazolók emberileg is értékes személyek és közel állnak hozzám.

Skaliczki László: - Sokáig a mi akaratunk érvényesült. Sikerült jól megszervezni a védekezésünket és a támadási variációink is bejöttek. Kár, hogy a 45. perc tájékán elfáradtunk, jöttek a hibák, s nem tudtunk újítani. A bronzmérkőzés szinvonalát azért sikerült elérnünk.

 

 

Jevgenyij Lusnyikov: - Boldog vagyok, de nagyon fáj a szívem. Köszönök mindenkinek mindent.

Nikola Eklemovic: - Egész éjszaka nem aludtam, hatalmas érzések kavarognak bennem most is. Nem szeretnék a távozásom okairól beszélni, a lényeg most az, hogy megnyertük a kupát és a bajnokságot. Egészséges vagyok, és a következő szezontól Lengyelországban folytatom, de mindig Veszprém és Szeged marad a két otthonom.

Dejan Peric: - Nagyon szomorú vagyok, nem gondoltam volna, hogy most ér véget a veszprémi karrierem. Sajnálom, hogy így alakult és maradni akartam, de a vezetőség így határozott. Büszke vagyok az itt töltött öt évre, a sikerekre. Büszke vagyok rá, hogy ebben a csapatban játszhattam, és kapitány lehettem. Köszönöm a szurkolók támogatását. Gratulálok a klubnak a 19. bajnoki aranyhoz.

Nagy Kornél: - Izgalmas mérkőzést játszottunk, ami szerintem jót tesz a magyar kézilabdának. Remek volt a hangulat, boldog vagyok, hogy bajnoki arannyal a nyakamban búcsúzhatok. Egyszer mindenképpen szeretnék ide visszatérni.

Császár Gábor: - Másfél hétig nem edzett együtt a csapat, emiatt volt sok a pontatlanság. Meghatározó játékosaink fáradtak voltak. Az utóbb időben sok minden történt, például a napokban derült ki az, hogy Peric eligazol, ami szerintem mindenkit meglepett. Hosszú, fárasztó szezon után végre pihenhetünk. Kicsit megijedtünk, hogy kell negyedik meccset játszani, de szerencsére sikerült behúzni a harmadik győzelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!