Kosárlabda

2011.01.30. 18:52

Hisztiző ellenfél, veszprémi siker a majdnem rangadón

Címkék#kosárlabda

Veszprém - Az NB IB-s kosárlabda bajnokságban rangadó helyett a fehérváriak komolytalan játéka határozta meg az eseményeket.

Novothny Ottó

Veszprém-Fehérvár 112:75 (33:25, 20:17, 35:16, 24:17)
Veszprém, 400 néző. V.: Reisz, Lövész.
Veszprémi Egyetem: Nagy R. 24/3, Kováts 29/3, Szabó 26, Bovánovics 5/3, Jilling 12/6. Csere: Kiskós 1, Horváth 2, Baksa 2, Oltárczy 4, Gábriel 3, Kiss 2, Kovács 2. Edző: Molnár István.
Fehérvár: Hidi 22/6, Czepanecz, Vincz 18/9, Iszak 6, Fekete 12/3. Csere: Tápai M., Nagy D., Tápai A. 2, Horti 11, Kövér, Kertész 4. Edző: Tajti József.
Kipontozódott: Vincz a 39. percben.

A mérkőzés előtt a játékvezetők elmondták, hogy a szabályok egyértelműek: a kezdés időpontjára tíz kosarasnak játékra készen kell lennie, ráadásul közülük négyen korosztályos fiatalként kell a jegyzőkönyvben szerepelnie. Ellenkező esetben le kell ugyan játszani a meccset, de annak végeredménye: 20:0 a hazaiak javára és még az egy pontot sem kapja meg a Fehérvár. Nos, öt perccel a határidő után estek be a vendégektől hárman is, mégsem merték a bírák a korábban elmondott szabályokat betartatni, így csúszással ugyan, de elindult a találkozó.

Mindkét csapat szinte ész nélkül tüzelt, a védekezéssel egyik alakulat sem törődött: 5. perc, 18:11. A vendégek két legjobbja az exveszprémi Hidi és Fekete voltak, míg a hazaiaknál Mérész hiányzott. A VESC látványosan és eredményesen teljesített, a kissé pökhendinek tűnő fehérváriak nem bírták velük a lépést, 8. perc, 30:21.

A folytatásban a VESC játékosai változatlanul szórták a labdákat, ám azok célt tévesztettek, így a vendégek felzárkózhattak, 13. perc, 36:33. A játékvezetők a mezek be nem tűrése miatt két fehérvárit kötelezően lecseréltettek, amivel meglehetősen feszült hangulatot alakítottak ki. A fehérváriak egyre sportszerűtlenebb események főszereplői voltak, nevetgéltek, mutogattak, sőt egyikőjük leült a pálya közepére és közölte: akkor nem játszunk. Az egyetemistákat szerencsére nem zavarta meg az esemény, fokozatosan ismét jelentős előnyt alakítottak ki. A félidőben 53:42 volt az állás.

A hosszabb pihenőt követően a hazaiak remek játékkal húztak el, 22. perc 60:42, majd 24. perc, 70:46. Két perccel később Tajti edző megjegyzést tett a játékvezetőre, amiért előbb technikait kapott, majd fel kellett mennie a lelátóra, ami komoly törést nem okozott csapatának, hiszen az időkérést korábban is a játszók mondták be. Az utolsó tíz percben már nyomasztó volt a veszprémi fölény.

Molnár István: - Egy ilyen mérkőzés után nehéz reálisan értékelni. Úgy gondolom fejben és játékban is jobbak voltunk ellenfelünknél.

 

Miközben talán soha nem látott kiélezett harc megy a bajnokságban a legjobb négy közé jutásért, a fehérváriak (nem először egyébként) viselkedése és tettei komolytalanná teszik a pontvadászatot, lejáratva így az országos szövetséget is. Veszprémi vendégszereplésük tökéletesen megmutatta a sportági vezetés összes hibáját: a "T" licencesek miatti kavarást, az utolsó utáni pillanatban érkezést, a bírák gyengeségét és sok egyebet. Csak egy valamit nem szabad elfelejteni: a szurkolót, aki joggal érzi magát becsapva, mert az izgalmas rangadó helyett sportszerűtlen Fehérvárt és vacak meccset lát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!