kerékpár

2021.05.15. 07:00

Korszerű bringás szervízoszlopot adtak át Balatonfűzfőn

Kerékpárosszerviz- és információs oszlopot adott át Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) elnöke a fűzfői Vitorlaház úton lévő bringás pihenőhelynél pénteken, amit a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság (VMRFK) kezdeményezett és az NBT támogatott.

Kovács Erika

20210514 Balatonfűzfő Kerékpáros regisztrációs pont és szervízoszlop átadása. A Balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola közlekedési szakköre, vezetőjük Horváth Irén kipróbálják a szervízoszlopot Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Üdvözölte Fellegi Norbert ezredes, Veszprém megyei rend­őrfőkapitány innovatív munkatársait, akikkel régóta célul tűzték ki, hogy a kerékpáros turizmus bővülésére figyelemmel, még inkább megközelítsék a lakosságot. Ehhez az NBT által koordinált Bike Safe rendszert vették alapul, és a kerékpárosokat érintő programot a tanács támogatásával fejlesztették tovább. Így született meg a szervizoszlop ötlete, ahol kisebb javításokat lehet végezni, illetve bűn- és baleset-megelőzési információkat lehet olvasni. Az első oszlopot tavaly nyáron Révfülöpön adták át, majd hasonlót Balatonalmádiban és Paloznakon is elhelyeztek. Az NBT támogatásával a megyében még négy kihelyezését tervezik, és a tanács révén ez a program országos lesz. Hasonló oszlopok várják a bicikliseket a Balatonnál, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál.

Hatala József, az NBT elnöke kiemelte, az oszlop összefogás eredménye. A kerékpárok országos regisztrációját, a BikeSafe rendszert a tanács 2016-ban felkarolta, országos programmá fejlesztette, amelyben nagy szerepe volt az Országos Rendőr-főkapitányságnak, a megyei rendőr-főkapitányságok bűnmegelőzési szervezeteinek, a polgárőrségnek, és ma már interneten is lehet regisztrálni. A kormányzat elektromos kerékpározás fejlesztésének programjában csak az vehet részt, aki vállalja a regisztrációt, amit mintegy 85 ezren megtettek, és így több mint 250 ezer fénykép áll rendelkezésre. A rendőrök örömmel használják ezt a rendszert a vagyon visszaszerzésére. Az elnök aláhúzta: idén a tanács 10 hasonló állomást telepít az országban.

Szanyi Szilvia, a város polgármestere örömmel szólt arról, a bringás pihenőhely, ahol információs iroda és ivókút is működik, szervizoszloppal gazdagodott. Kontrát Károly országgyűlési képviselő üdvözölte az összefogást, amivel létrehozták a biztonságot szolgáló szervizoszlopot. – Mindenki várja, hogy túljussunk a járványon, biciklire pattanjunk, bárhol ebben a gyönyörű országban – fogalmazott.

Az oszlopnál a bicikliszerelési eszközök, így pumpa, nyomásmérő, villás- és imbuszkulcsok találhatók, melyek alkalmasak egy gyorsjavításhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!