Külföld

2008.01.11. 13:08

<u>Elhunyt Sir Edmund Hillary, a Himalája meghódítója</u>

<b>Auckland</b> - 88 éves korában elhunyt Sir Edmund Hillary, a Mount Everest első fehér bőrű megmászója, aki nepáli kísérőjével együtt 1953-ban hódította meg a Himaláját. A híres utazó szívinfarktust kapott, és most bekövetkezett haláláig egy aucklandi kórházban kezelték.

nincs nev

Hillary és serpája, Tenzig Norgay több sikertelen kísérlet után jutott fel a 8848 méteres magasságba. Az őt kísérő hegyi vezető 1986-os haláláig nem árulta el, hogy melyikük lépett először a csúcsra. Végül kiderült, hogy ő volt az első.  Az új-zélandi Hillaryt az angol királynő még 1953-ban lovaggá ütötte. Ő volt a világon az első ember, aki a világ legmagasabb hegycsúcsán kívül járt az Északi- és a Déli-sarkon is. 

Sokat tett a nepáli serpák segítésére, himalájai kórházakra és iskolákra szerzett pénzt. Feleségét és a lányát egy Nepálba tartó repülőn érte halálos baleset 1975-ben. 2003-ban Nepál tiszteletbeli állampolgárságot adományozott neki. Az ázsiai országban is megemlékeznek Sir Edmundról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!