Külföld

2008.09.23. 10:56

<u>Leleplező NATO-dokumentum</u>

<b>Franciaország</b> - Nem voltak megfelelően felszerelve az Afganisztánban, augusztusban megölt francia katonák - derül ki egy most nyilvánosságra került bizalmas NATO-jegyzőkönyvből. A botránnyal tegnap történelmet írtak a francia nemzetgyűlésben – tudta meg az MR1-Kossuth Rádió.

nincs nev

Egy kanadai lap a hétvégén egy NATO-beszámolóból idézett, amely szerint nem volt megfelelően felszerelve és felkészítve az a francia egység, amelynek 10 katonáját megölték a tálibok Afganisztánban, még augusztusban. Egyetlen rádiójuk elromlott, így elvesztették a kapcsolatot a háttérbázissal. Tőrbe csalták őket, és néhányukat nem tűzharcban ölték meg, hanem késsel, karddal. 

A franciákat lemészároló tálib hadúrral sokkoló, fényképes interjú jelent meg a legnagyobb példányszámú francia hetilapban. Ebben a hangulatban ült össze hétfőn a francia nemzetgyűlés, hogy vitázzon és szavazzon az afganisztáni francia katonai jelenlétről. Ez eddig az elnök kizárólagos hatásköre volt, de a Nicolas Sarközy által kezdeményezett alkotmánymódosítás szót ad a parlamentnek is, ahol 343:210 arányban az afganisztáni misszió folytatása mellett foglaltak állást.

Francois Fillon kormányfő elmondta, hogy a tragédiából levonták a következtetéseket, és erősítést küldenek a helyszínre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!