Külföld

2008.09.26. 05:31

<u>Újra megpróbál repülni a rakétaember</u>

<b>Franciaország</b> - A rossz időjárás miatt csütörtökön elnapolták <em>Yves Rossy</em> látványos mutatványát. A svájci pilóta pénteken újra megpróbál átrepülni a La Manche-csatorna fölött. A merész férfi repülőszerkezete egy házi készítésű, lökhajtásos motorral felszerelt szerkentyű.

nincs nev

Yves Rossy repülő szerkezete nem szokványos: a testéhez erősített szénszálas szárnyból és az arra ültetett kerozinnal működő sugárhajtóművekből áll. A szárnyban tárolt üzemanyaggal együtt a teljes súly 55 kilogramm. Rossy tűzálló ruházattal védi meg magát a forróságtól. 

A pilóta korábban már kipróbálta a szerkezetet: nyolcasokat írt le az Alpokban a Rhone-folyó völgye fölött. A repülés végén ejtőernyővel landolt. 

Ha pénteken jobb lesz az időjárás, akkor a férfi repülőgépből ugrik ki 2500 méter magasból. Ezután begyújtja a sugárhajtóművet, és a számítások szerint 12 perc alatt teszi meg a 35 kilométeres távolságot a francia Calais-tól az angol Doverbe – számolt be az Index.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!