Külföld

2009.02.03. 06:36

Mianmari menekülteket mentettek a tengerből

<b>Indonézia</b> - Az indonéz haditengerészet mentett ki csaknem kétszáz mianmari csónakos menekültet a tengerből kedden.

nincs nev

A muszlim vallású rakhinok hetekig hánykolódtak egyetlen csónakban a tengeren, 22-en meghaltak az út során. A bárkának nincs motorja, és az utasok élelmiszer-, valamint vízkészlete is elfogyott. A menekültek borzalmas egészségi állapotban voltak kimentésükkor - közölte az Index. 

A muszlim vallású rakhin kisebbséget Mianmarban üldözik. A menekültek először Thaiföldön próbálkoztak, de a thai hatóságok súlyosan bántalmazták őket, majd visszatoloncolva a nemzetközi vizekre, sorsukra hagyták a szerencsétlen embereket. 

Valószínűleg az indonéz hatóságok is haza toloncolják őket, mert Indonézia csupán "gazdasági üldözötteknek" tartja őket, akik anyagi helyzetük miatt, és nem vallási vagy politikai okokból igyekeznek elmenekülni hazájukból. 

Az ENSZ adatai szerint több százezer üldöztetés elől menekülő rakhin él például bangladesi menekülttáborokban, és sokan igyekeznek Thaiföldön keresztül Malajziába eljutni - írja az Index.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!