Külföld

2009.05.04. 10:58

Rablók támadtak az angol királynő unokájára

Kambodzsa - Rablók támadtak Kambodzsában egy fiatal lányra, de nem számoltak azzal, hogy kiszemeltjük a brit uralkodó egyik unokája, Eugénia hercegnő, ezért a Scotland Yard különleges ügyosztályának testőrei védik.

Szausev Xénia

A 19 éves Eugénia - András yorki hercegnek, II. Erzsébet királynő másodszülött fiának kisebbik leánya, aki a hatodik a brit trón várományosainak sorában - az egyetem kezdete előtt világjáró körútra indult baráti társaságával. Megfordultak már Dél-Amerikában, Dél-Afrikában, Ausztráliában, Indiában és Thaiföldön, legutóbbi állomásuk pedig Kambodzsa volt.

A The Sun - a legnagyobb brit bulvárlap - hétfői beszámolója szerint a hercegnő két barátnőjével éjszaka sétált a főváros, Phnom Penh utcáin, amikor a rablók lecsaptak, és megpróbálták elvinni egyikük pénztárcáját.

Nem számoltak azonban azzal, hogy a kiszemelt áldozatokat a Scotland Yard különleges ügyosztályának testőrei védik. Az SO14 nevű osztag tisztjei azonnal közbeléptek, az egyik támadót - aki már rohant volna el a pénztárcával - rögbimeccseken látható mozdulattal "szerelték", ám a másik rabló kövekkel kezdte dobálni őket.

A testőrök nem akarták, hogy a helyzet elfajuljon, ezért hagyták futni a tolvajokat, és inkább Eugéniát helyezték gyorsan biztonságba. A pénztárcát mindazonáltal visszaszerezték.

Hosszú évek óta most kellett első ízben közvetlenül akcióba lépniük az SO14 tisztjeinek valamelyik közeli királyi rokon védelmében.

A Buckingham-palota - a királyi család londoni rezidenciája - megerősítette az incidens hírét, és dicsérte a Scotland Yard osztagosainak határozott fellépését.

A The Sun azonban megjegyezte: az eset nyomán valószínűleg fellángol a vita arról, hogy a hercegnő a pénzügyi válság közepette miért gondtalan világjárással tölti az időt. Jóllehet Eugénia az utat maga fizette, őrzésének 100 ezer fontos (33 millió forintos) költségei az adófizetőket terhelik.

A lap beszámol arról is, hogy a hercegnő édesanyja, Sarah Ferguson szintén hajmeresztő kalandot élt ált. A yorki hercegnői címet viselő, ám Andrástól már hosszú évekkel ezelőtt elvált, 49 éves "Fergie" egy kisrepülőgéppel indult a minap Norvégiába, és a felszállás után a gép hajtóművének egyik borítólemeze hatalmas zajt csapva elszabadult.

A pánikot fokozta, hogy megszólaltak a riasztók, és figyelmeztető fények kezdtek villogni a műszerfalon. Fergie a lap forrása szerint "sikított félelmében", mivel azt hitte, hogy lezuhannak, és miután a Piper Pa-42 Cheyenne típusú kisgép sikeresen visszatért a Kent grófságbeli Biggin Hill repülőterére, "a sokktól reszketve" szállt ki.

A gépet azonban megjavították, és a hercegnő - 41 éves barátjával - ezután épségben megérkezett Norvégiába.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!