Külföld

2009.08.19. 07:35

A magyar államfő ismét provokál?

Prága/Pozsony - Szlovákellenes provokációnak tartja Sólyom László magyar államfő pénteki révkomáromi látogatását és a Szent István szobor felavatását a Pravda című független pozsonyi napilap.

MTI

"A magyar elnök révkomáromi kirándulása valószínűleg nem végződik jól. A magyar politikusok pénteki akciója ismét provokatívnak tűnik. Ezúttal nagyon is... Szent István szobrának leleplezése a magyar arrogancia megnyilvánulása lesz. 

A probléma nem is abban rejlik, hogy Sólyom ismét <magánlátogatás> mögé bújik, holott útja a valóságban politikai lesz. Elsősorban az a felháborító, hogy István király szobrának felavatása kíméletlen és sértő a szlovákok számára" - írja Dag Danis a lap keddi számában.
    
A szlovákok kérését a Cirill és Metód szoborcsoport köztéri elhelyezésére a helyi magyar önkormányzat évek óta elutasítja. Durván sérti a szlovákokat, hogy a szoborcsoportot végül is a Matica Slovenská (hazafias kulturális szervezet) helyi székházának balkonján kellett elhelyezni. 

"A további sértés az lesz, ha István király új szobrát a révkomáromi téren hivatalosan (bocsánat, magánemberként) egyenesen a magyar elnök fogja ünnepelni. Ellentétben minden diplomáciai szabállyal és a tisztességgel" - véli a szerző.  
    
Rámutat: a szoboravatást Bastrnák Tibor polgármester szervezi, aki Bugár Bélával együtt megalakította a szlovák-magyar megbékélést hangoztató Híd-Most nevű pártot. Ha ezt a szervezők komolyan gondolták volna, a pénteki szoboravatásra a szlovák elnököt is meghívják és méltó helyet találnak Cirill és Metód szobrának. 
    
Sólyom Lászlót provokatív programja láthatóan nem zavarja, van már tapasztalata az ilyesmivel - írja a szerző. Felidézi, milyen problémái voltak a magyar államfőnek márciusban, amikor március 15-e alkalmával Székelyföldön kívánt ünnepelni. 

A románok akkor nem engedélyezték Sólyom repülőgépének leszállását, s a határon ellenőrizték az elnöki kocsikat. A székelyföldi ünnepségen a magyar zászlókat románokkal helyettesítették. 

A magyar államfő akkor késve érkezett az ünnepségre. "Ami szlovákiai magánlátogatását illeti, az ügynek jót tenne, ha a végére sem érne oda" - zárja írását Dag Danis.
    
Egy másik összeállításában a Pravda azt írja, hogy Sólyom megint úgy jön Szlovákiába, mint a "saját nappali szobájába", ami kiváltotta a szlovák politikusok nemtetszését. 

A lap szerint Sólyom nem értesítette előzetesen Ivan Gasparovic szlovák államfőt látogatási szándékáról. "Az elnök úr nem szeretné, ha ez a magánlátogatás a magyar államiság demonstrációja lenne" - tolmácsolta Gasparovic véleményét Marek Trubac szóvivő.
    
A pozsonyi diplomácia úgy véli: nem szerencsés, hogy Sólyom augusztus 21-én látogat el Szlovákiába, éppen a Varsói Szerződés öt országának 1968-as csehszlovákiai bevonulásának évfordulóján. 
    
"Bízunk abban, hogy Sólyom László világosan látja: olyan időpontban érkezik magánlátogatásra, amely Szlovákia újkori történelme szempontjából rendkívül érzékeny" - nyilatkozta a lapnak Peter Stano szlovák külügyi szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!