Külföld

2009.08.26. 06:55

Az Egyesült Államok kolumbiai támaszpontokat használhat - A venezuelai-kolumbiai diplomáciai kapcsolatok megszakítása várható

Caracas - Argentínát nyugtalanítja, hogy az Egyesült Államok kolumbiai támaszpontokat használhat. Hugo Chávez venezuelai elnök kedden felkérte külügyminiszterét, hogy készítse elő a Kolumbiával létesített diplomáciai kapcsolatok megszakítását.

MTI

Az elnök az ország nyilvánossága előtt, egy, az állami televízió által közvetített hivatalos ceremónián bízta meg Nicolas Madurót a diplomáciai viszony felszámolásával.

Chávez kijelentette: a megbékélés Venezuela és Kolumbia között immár lehetetlen, miután Bogotá olyan szerződést kötött az Egyesült Államokkal, amelynek ételmében amerikai katonák hét kolumbiai  támaszpontot vehetnek igénybe a kábítószer- és terrorizmusellenes műveleteik során. Chávez szerint ez felér egy hadüzenettel.

Argentínát nyugtalanítja, hogy az Egyesült Államok kolumbiai támaszpontokat használhat

Kolumbiának szavatolnia kell, hogy az a hét katonai támaszpont, amelyet az Egyesült Államok rendelkezésére készül bocsátani, kizárólag az ország határain belül végrehajtandó műveletek céljára szolgál majd, és nem lesz hatással Latin-Amerika többi részére - jelentette ki Nilda Garré argentin védelmi miniszter.

"Kolumbia gondolhatja úgy, hogy joga van átengedni katonai támaszpontok használatát a régión kívüli erőknek, de azt is nyilvánvalóan biztosítania kell, hogy azok tevékenysége szigorúan csak belpolitikai problémáira fog korlátozódni" - mondta a miniszter asszony helyi idő szerint kedden a Telam hivatalos hírügynökségnek.

Bogotá aggodalmakat keltett a már számos amerikai beavatkozást megélt térségben azzal, hogy július 15-én bejelentette: elvi megállapodást kötött Washingtonnal, hogy az Egyesült Államok rendelkezésére bocsát hét támaszpontot a kábítószer-kereskedelem és a gerillamozgalmak elleni harc jegyében.

"A többi dél-amerikai országnak joga van tudni, miben áll ez a kétoldalú együttműködés, és főként biztosnak kell lennie afelől, hogy az nem jelent majd beavatkozást a területükön - folytatta Garré. - Ez a kérdés aggasztja a régiót. A hirtelen döntés és az előzetes konzultáció hiánya meglepő volt."

Augusztus 28-án, pénteken a dél-argentínai Barilochéban ülnek össze a Dél-amerikai Nemzetek Uniójába (Unasur) tömörült tizenkét ország államfői, hogy - Álvaro Uribe kolumbiai elnök jelenlétében - tanulmányozzák Bogotá és Washington katonai megállapodását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!