Külföld

2009.08.17. 13:12

Iránban felfüggesztették a legnagyobb ellenzéki lap megjelenését - Tüntetés a szerkesztőségnél

Teherán - Az iráni főügyészség egy hétre betiltotta a legnagyobb ellenzéki lap megjelenését - közölte hétfőn internetes oldalán maga az újság, az Etemad Melli.

Nagy Terka

A júniusi elnökválasztáson részt vevő konzervatív reformer jelölt, Mehdi Karubi pártjának lapja hétfőn már nem jelent meg. Karubi alulmaradt a hivatalban lévő államfővel, Mahmúd Ahmadinezsáddal szemben a választáson, amelyet tüntetések követtek a voksolás állítólagos meghamisítása ellen tiltakozva

Az Etemad Melli többször is beszámolt egyes őrizetbe vett tüntetők megkínzásáról és megerőszakolásáról, ez dühítette fel a keményvonalasokat, s emiatt eszközölték ki az átmeneti tilalmat - írta honlapján az újság.

Az ISNA hírügynökség viszont úgy tudja, hogy a napilap hétfői számának első oldalán nyilatkozatot készült közölni, amelyben Karubi válaszolt volna keményvonalas ellenfeleinek "inzultusaira", kijelentve, hogy nem hagyja magát elhallgattatni. Az igazságügyi szervek még nem reagáltak e feltevésekre.

Újabb zavargás?

A Twitter mikro-blog szolgáltatáson szemtanúk jelzik, hogy sokan tüntetnek a lap irodája előtt "Halál a diktátorra" és "Halál a csaló kormányra" jelszavak skandálásával. Szemtanúk szerint a rendőrség megkezdte a tömeg feloszlatását.

(Forrás: MTI/Napló online)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!