Külföld

2009.08.13. 09:25

Jelentés a Gázai övezetről: civilekre lőtt az izraeli hadsereg

Jeruzsálem - Fehér zászlót lengető palesztin civileket lőttek le izraeli katonák idén januárban a Gázai övezet elleni offenzívában - áll a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet csütörtökön közzétett legfrissebb jelentésében.

MTI

A New York-i központú szervezet azt írta - egyebek közt tanúvallomásokon, kórházi és ballisztikai jelentéseken alapuló - 63 oldalas jelentésében, bizonyítéka van rá, hogy hét különböző esetben összesen 11 olyan fegyvertelen palesztin - köztük öt nő és négy gyerek - életét oltotta ki az izraeli hadsereg, akik jelezték, hogy megadják magukat. Legkevesebb nyolcan megsebesültek.  

A jogvédők szerint a szóban forgó esetekben nem arról volt szó, hogy a Hamász palesztin iszlamista mozgalom fegyveresei emberi pajzsnak használták volna a civileket vagy hogy elvegyültek volna köztük. Ismertetésük szerint az izraeliek kis csoportokban, lassan sétáló, fehér pólót vagy sálat lengető civilekre lőttek.

"Az izraeli katonák az esetek többségében nem tették meg a szükséges óvintézkedéseket annak érdekében, hogy különbséget tegyenek harcolók és katonák között, mielőtt tüzet nyitottak volna" - írta a HRW, megjegyezve, hogy izraeli katonák néhány esetben úgy lőttek rá civilekre, hogy tudták, nem fegyveresek állnak velük szemben.

Az emberjogi szervezet fölszólította Izraelt, hogy vizsgálja ki ezeket az eseteket, egyszersmind csalódottságát fejezte ki amiatt, ahogy - mint írta - a zsidó állam reagált nemzetközi szervezetek korábbi hasonló vádjaira. A HRW felpanaszolta, hogy hiába küldte el konkrét kérdéseit az izraeli hadseregnek, nem kapott rájuk választ. Izrael 14 esetben indított vizsgálatot katonái ellen azzal a gyanúval, hogy bűncselekményt követtek el a gázai övezeti offenzíva során, de egyelőre egyik esetben sem emeltek vádat.

A Human Rights Watchnak ez volt a hatodik jelentése a december-januári háromhetes fegyveres konfliktusról. A harcokban több mint ezer palesztin és 13 izraeli vesztette életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!