Külföld

2009.09.20. 09:11

Kedden tárgyal Obama Netanjahuval és Abbásszal

Washington - Kedden tárgyal - az ENSZ Közgyűlésének ülésszaka alkalmából - Barack Obama amerikai elnök Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel - jelentette be helyi idő szerint szombat este a washingtoni Fehér Ház.

MTI

A közel-keleti béketárgyalások újraindítását célzó találkozót korábban szerdára tervezték.

Obama előbb külön-külön találkozik Netanjahuval és Abbásszal, majd hármasban ülnek tárgyalóasztalhoz a fehér házi bejelentés szerint.

A hármas csúcs előkészítése érdekében tárgyalt a héten Jeruzsálemben és Rámalláhban George Mitchell, az Egyesült Államok közel-keleti különmegbízottja, aki végül megállapodás nélkül utazott el Izraelből pénteken. Mitchell elutazása előtt, péntek délután még egyszer találkozott Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, de nem jutottak dűlőre.

Mitchell előzőleg Mahmúd Abbász palesztin elnökkel egyeztetett a ciszjordániai Rámalláhban. Abbász ismét jelezte a különmegbízottnak, hogy addig nem hajlandó felújítani a béketárgyalásokat, amíg Izrael bele nem egyezik a telepek bővítésének teljes leállításába - mondta Száeb Erekát palesztin főtárgyaló. "Újra világossá tettük, hogy a telepépítések ügyében nem fogadunk el középutas megoldást" - fogalmazott a főtárgyaló.

Abbász a hét végén Kairóban Hoszni Mubarak elnökkel konzultált az amerikai elnökkel való találkozó előtt, majd Ammánban is tárgyalt. II. Abdalláh jordániai uralkodó és Mahmúd Abbász felszólította a nemzetközi közösséget, akadályozza meg Izraelt abban, hogy meghiúsítsa a 2008 végén megtorpant békefolyamat újraindítására tett erőfeszítéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!