Külföld

2009.09.15. 10:49

Légúti allergiát okozhat a klóros uszodavíz

New York - A klórozott uszodavíz az arra érzékeny gyerekeknél és kamaszoknál növeli a légúti allergia kialakulásának kockázatát - állapítják meg belga kutatók a Pediatrics című szakfolyóirat legfrissebb számában.

MTI

Alfred Bernard, a Lőveni Katolikus Egyetem toxikológusa, a tanulmány vezetője szerint a vízben és a fölötte lévő levegőben található klórvegyületek irritálják az úszók légútjait, ezáltal hozzájárulnak a szénanátha kialakulásához, valamint az orr nyálkahártyájának gyulladásához.
    
"E vegyületek hatása a gyerekek és kamaszok légzőszerveire sokkal nagyobbnak, legalább ötszörösnek tűnik a passzív dohányzás hatásához képest" - jegyezte meg Bernard.
    
A tanulmányban 733 fiatalt vizsgáltak, akik életkora 13 és 18 év közötti volt, és akik klórvegyülettel fertőtlenített medencevízben úsztak rendszeresen. A kontrollcsoportba 114 kamasz került, akik főként rézzel és ezüsttel fertőtlenített uszodába jártak.
    
Az arra érzékeny fiatalok körében a szerzők szerint 3,3-6,6-szer nagyobb volt a szénanátha esélye, ha 100 óránál többet töltöttek a klórvegyülettel fertőtlenített uszodában, akiknél pedig az ezer órát is meghaladta az uszodában töltött órák száma, azok 2,2-3,5-szeres valószínűséggel szereztek krónikus orrnyálkahártya gyulladást.
    
A rézzel és ezüsttel fertőtlenített uszodákban eltöltött órák száma nem befolyásolta az odajáró fiatalok asztma- és allergiakockázatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!