Külföld

2009.09.01. 11:46

Rontja az ereket a gyerekkori elhízás

Barcelona - Lehet, hogy sok felnőtt elképzelése szerint az a szép és egészséges gyerek, aki kövér, de már a gyerekkori súlytöbblet is érkárosítást okoz, emeli a vérnyomást és korai cukorbetegséghez vezethet.

MTI

Német kutatók vizsgálatának eredményeit az Európai Szívgyógyászok Kongresszusán, Barcelonában ismertették.
 
A világ jómódú országaiban felnőttekre és gyerekekre egyaránt jellemző a túlzott kalória-bevitel, és ez mind több egészségügyi gondot okoz. Az is jellemző, hogy a fizikai tevékenység és mozgás viszont lényegesen csökkent: sokkal kevesebb kalóriát égetünk el, mint őseink, akik keményen dolgoztak. A túl sok kalória és a kevés mozgás fontos szerepet játszik a gyerekkori elhízás terjedésében.
    
Sandra Erbs és munkatársai előadásukban hangsúlyozták, hogy minden második kövér gyerekre jellemző az anyagcsere-tünetcsoport: a túlsúly, az emelkedő vérnyomás, az életkorhoz képest magasabb, "rossz" koleszterinvérszint és a kezdődő cukoranyagcsere-zavar. Ráadásul a súlytöbblet a csontokat, ízületeket ugyancsak megterheli, ezért a dundi gyerekek már akkor is keveset mozognak, ha szívesen tennék.
    
A német kutatók 80, átlagosan 12 éves, túlsúlyos gyerek vizsgálati adatait hasonlították össze 60, azonos korú, de karcsú gyermek mérési eredményeivel. Azt találták, hogy az elhízott gyerekek inzulinszintje megemelkedik, ami cukorbetegség előtti állapotnak felel meg.
    
A vérvizsgálat igazolta, hogy az egyébként még teljesen panaszmentes, kövér gyerekek "rossz" LDL-koleszterinszintje magasabb, a "jó" HDL-koleszterin viszont sokkal kisebb mennyiségben mutatható ki, mint a karcsú gyerekek csoportjában. A súlytöbblet napközben a vérnyomást is átlagosan 8-10 higanymilliméterrel megemelte.
    
Igen új, korszerű vizsgálat volt, hogy megnézték a gyerekek felkarján, az értágító nitrogén-monoxid kiváltotta véráramlás növekedésének mértékét. Ez modern, fájdalommentes mérési módszer, de fontos tájékoztatást ad a verőerek állapotáról. A 12 éves, kövér gyermekeknél az értágulás lehetősége olyan mértékben romlott, mint az idős, szívelégtelenségben szenvedő felnőttek esetében.
    
Az érműködés károsodása a súlytöbblettel arányosnak bizonyult: a legkövérebb gyerekek verőerei hasonlítottak a legjobban az idős betegek érrendszerére. 
    
Mind több tény szól amellett, hogy ha jót akarunk a gyerekeknek, vigyáznunk kell a testsúlyukra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!