Külföld

2009.09.16. 13:35

Török börtönbe vonul a yorki hercegnő?

London - Török börtönben találhatja magát a yorki hercegnő, akit Törökországban gyermekek magánéleti jogainak súlyos megsértésével vádolnak, és valószínűleg kérni fogják kiadatását Nagy-Britanniától.

MTI

Sarah Ferguson, mindenki Fergie-je - András yorki hercegnek, a brit uralkodó másodszülött fiának volt felesége, II. Erzsébet királynő négy leányunokája közül kettőnek az édesanyja - a brit ITV1 kereskedelmi tévéadónak készített dokumentumfilmet egy törökországi árvaház lakóinak sanyarú sorsáról. A vörös hajú Fergie fekete parókában, zöld fejkendőt öltve, inkognitóban és rejtett kamerával készítette a felvételeket, amelyeken egyebek mellett ágyaikhoz kötözött kisgyermekek voltak láthatók.

A film bemutatása hatalmas felháborodást keltett Törökországban, és a török hatóságok a jelek szerint elszánták magukat arra, hogy jogi útra terelik az ügyet.

A The Sun - a legnagyobb brit bulvárlap - szerdai beszámolója szerint a török kormány úgynevezett kölcsönös jogsegély-eljárási kérelmet nyújtott be a brit belügyminisztériumnak; ez a kiadatási folyamat első lépése lehet.

A lap ismertetése szerint a török törvények alapján akár négy és fél év börtön is kiróható arra, aki újságírói tevékenység során megsérti "a kommunikációhoz fűződő magánéleti jogokat", például titokban rögzít egy beszélgetést nyilvános közlés céljával.

A The Sun név nélkül nyilatkozó brit belügyminisztériumi forrása elmondta: ha Törökországban hivatalosan vádat emelnek Fergie ellen, a nemzetközi jog alapján a hercegnőt akár le is tartóztathatják, és kiadhatják a török hatóságoknak.

A lap felidézi, hogy Sarah Ferguson - akinek két leánya, Beatrix és Eugénia hercegnő az ötödik, illetve a hatodik a brit trónutódlási sorban - az év elején lemondta svájci sítúráját, mivel "felmerültek olyan aggályok", hogy Svájcban őrizetbe vehetik. Szóvivője annak idején mindazonáltal cáfolta, hogy ez lett volna a vakáció hirtelen törlésének oka.

Fergie-nek nemrég a magyar hatóságokkal is meggyűlt a baja, jóllehet ennél kisebb horderejű ügyben. A Mail on Sunday a hónap elején azt írta, hogy a magyar rendőrség a brit külügyminisztériumon keresztül kérte Beatrix budapesti rendőrségi kíséretének és a ferihegyi luxusváró költségeinek megtérítését; a számla állítólag "valamivel több mint ezer fontról" - 300 ezer forintot meghaladó összegről - szólt.

Fergie 21 éves nagyobbik leánya tavaly szeptemberben vakációzott néhány napig Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!