Külföld

2009.09.21. 15:29

Véget ért a Guiding Light, a világ legrégebben futó szappanoperája

London - Semmi sem tart örökké, egyszer a világ leghosszabb ideje műsoron lévő szappanoperájának is véget kellett vetni. A hetven évet megért amerikai Guiding Light a rádióban hódította meg a közönséget, és az ötvenes években költözött át a tévéképernyőkre.

MTI

Bár az CBS csatorna szülöttje szép kort ért meg, az utóbbi években mégis elpároltak tőle a nézők. A hét évtized alatt számos későbbi sztár fordult meg a szereplők között, többek közt Kevin Bacon, Calista Flockhart és James Earl Jones is. 
    
Az utolsó epizód végén a tévéképernyő szívmonitorrá változott, ám a szívverés lassan elült, majd elsötétült a képernyő. A befejező részben az összes szereplő látható volt, mindannyian egy pikniken vettek rész, mielőtt a sorozat híres "se veled, se nélküled" párja, Josh és Reva fejet hajtott volna a halhatatlan szerelem előtt. A pár végül egy nyitott tetejű teherautón hajtott el az örökkévalóság felé - olvasható a BBC internetes oldalán (www.bbc.co.uk).
    
A Guiding Light 15 perces drámaként 1937-től naponta jelentkezett a CBS rádióadón, majd 1952-ben a show átköltözött a televízióba. A sorozat eredetileg John Ruthledge tiszteletes és Chicago kitalált külvárosának, Five Points-nak a közössége körül forgott, az utóbbi időszakban azonban már három springfieldi család élete és szerelmi ügyei kerültek terítékre. 
    
A szappanopera díjak tucatjait söpörte be a hét évtized alatt. Ez idő alatt több mint 15 700 rész készült, ezek mindegyike "cliffhangerrel" ért véget, vagyis az epizód végén a folytatás ismerete nélkül mindig nyitva maradt a történet. 
    
A csatorna szerint a show számos gátat tört át, többek között azzal, hogy a Guiding Lightban kerültek először szóba olyan kérdések, mint a rák, az alkoholizmus vagy éppen a tinédzser terhesség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!