Külföld

2009.10.16. 06:24

Nem a túlsúlyát, hanem az állását vesztette el

Budapest - Világszerte milliók fogyasztanak táplálék-kiegészítőket vitaminpótlásként, hizlalószerként vagy éppen fogyókúrázás céljából, de mind több adat jelzi, hogy ez egyáltalán nem veszélytelen.

MTI

Egy amerikai rendőr esete alapján a gondokat a világ vezető orvosi folyóirata, a New England Journal of Medicine szerkesztőségi cikkben ismertette.
   
A televízióban látható krimik nézői azt gondolhatják, hogy az amerikai rendőröknek csak a bűnözőktől kell félniük. Egy igen tanulságos eset azonban igazolta, hogy az sem mindegy, milyen gyógyhatású szereket szednek.

A szóban forgó rendőrnek mindjárt a testületbe lépésekor azt ajánlotta az orvos, hogy egészsége érdekében igyekezzen fokozatosan megszabadulni fölös kilóitól.
   
A rendőr a reklámokra hallgatva szorgalmasan szedte azt a brazil táplálék-kiegészítőt, amelyet fogyás céljából a leghatásosabbnak mondtak. A dobozon csupa természetes hatóanyag volt föltüntetve, többek között tartalmazott szennát, kaszkarát és E-vitamint.

Az Egyesült Államokban igen népszerű tápszert gyakran reklámozták, ezért a rendőr nagy bizalommal és reménnyel fogyasztotta a készítményt.
   
Az, amit a gyártó cég elfelejtett az ismertetőn föltüntetni, akkor derült ki, amikor az illető vizeletmintát adott. Az amerikai rendőröket ugyanis hasonlóképpen tesztelik, mint a sportolókat verseny előtt, hogy nem fogyasztottak-e teljesítményt fokozó drogokat. Ez a vizsgálat mutatta ki az amfetamint, amely szigorúan tiltott szer az Egyesült Államokban.
   
Ez az anyag régóta ismert, mert jellegzetes stressz hormon, amely erősen fokozza a szimpatikus idegrendszer tevékenységét. Veszélyei miatt fogyasztószerként történő használata szigorúan tilos.

Régen az amerikai kamionsofőrök is gyakran éltek vele, mert csökkentette az álmosságot. Ronald Reagan elnök rendeletet adott ki, amely előírta, hogy az ilyen beosztásban dolgozóknak rendszeresen kell vizeletet adniuk amfetamin-bevétel ellenőrzésére.
   
Ez a szabály érvényes a rendőrökre is. A fogyókúrázni kívánót is ilyen vizsgálaton szűrték ki, és munkahelye azonnal megvált tőle.
   
A hatóságok aggódnak, mert becslések szerint az amerikai felnőttek 15 százaléka szed súlycsökkentőként hirdetett táplálék-kiegészítőt. Ezek közül idén 75 szert kellett a forgalomból kivonni a bennük lévő tiltott, egészségtelen kémiai anyagok miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!