Külföld

2009.10.20. 22:26

November 8-án ismét vetítik a Kaméleont Los Angelesben

Budapest - Nyolc, az Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában nevezett alkotás, köztük a Goda Krisztina Kaméleon című mozija Los Angeles-i kiegészítő vetítését szervezte meg a European Film Promotion (EFP); a magyar alkotást november 8-n láthatja a profi filmesekből, az Akadémia tagjaiból és meghívott újságírókból álló amerikai közönség.

MTI

Az EFP kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a november 4. és 11. között tartott vetítések célja minél nagyobb nyilvánosságot biztosítani "a hazájukban és a nemzetközi fesztiválokon egyaránt rendkívül sikeres" alkotásoknak.
   
"A versenyzőknek kell gondoskodniuk a pluszvetítésekről, éppen ezért nagyon örülünk, hogy az EFP novemberben a Kaméleont is levetíti" – mondta Kálomista Zsuzsanna, a filmet forgalmazó HungariCom ügyvezetője a hír kapcsán az MTI-nek. Hozzátette: filmjük hivatalos vetítése szombaton volt, amin értesüléseik szerint nagyjából ugyanannyian vettek részt, mint a többi idegen nyelvű jelölt vetítésén.
   
Az EFP által szervezett pluszvetítés mellett további három, kisebb-nagyobb fogadásokkal megtoldott bónusz vetítése lesz a Kaméleonnak; az egyik a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon, amit Goda Krisztina filmje nyit meg november 5-én.
   
A vetítések, fogadások, valamint különféle képeslapok és poszterek mellett helyi szaklapokban – többek között a Hollywood Reporterben, a Varietyben és a Screen Internationalben - megjelenő hirdetések útján is népszerűsítik a Kaméleont – mondta Kálomista Zsuzsanna korábban az MTI-nek.
   
Az EFP vetítéseivel egy időben tartják az American Film Marketet, ahol a HungariCom a Kaméleon mellett a Made in Hungariát, a Mázlit, a Szíven szúrt országot, valamint a Valami Amerika első és második részét is megpróbálja értékesíteni.
   
A Kaméleon mellett az EFP az osztrák For a moment freedom, a bolgár The world is big and salvation lurks around the corner, a horvát Donkey, a finn Letters to father Jacob, a lengyel Reverse, a svéd Home és a holland Winter in wartime című film vetítéséről gondoskodik novemberben.
   
Az idegen nyelvű filmek Oscar-díjára idén a világ 65 országa nevezett egy-egy produkciót; a listát a jelölőfolyamat során több fázisban szűkíti majd a testület illetékes bizottsága, végül február 2-án hirdetik ki a kategória Oscar-jelöltjeit. Ezt követően újabb szavazással fog eldőlni, melyik produkció nyeri az Oscar-szobrot, amelyet március 7-én adnak át Hollywoodban.
   
Az esélyesek között emlegeti a The Hollywood Reporter a francia Jacques Audiard A próféta című drámáját, az osztrák Michael Haneke A fehér szalag című (német színekben induló) Arany Pálma-díjas produkcióját és a koreai Mother című filmet.
   
Az Oscar-díjra nevező magyar bizottság még június közepén döntött úgy, hogy a Kaméleon képviseli Magyarországot a legjobb idegen nyelvű film kategóriában a 2010-es versenyben. A Csak szex és más semmi és a Szabadság, szerelem című filmeket is jegyző Goda Krisztina legutóbbi alkotása tavaly ősszel indult a magyar mozikban, és idén februárban elnyerte a Magyar Filmszemle közönségdíját. Nemzetközi bemutatója júniusban, a sanghaji filmfesztiválon volt.
   
Goda Krisztina Kaméleon című filmje egy jóképű szélhámosról szól, aki abból él, hogy szeretetre éhes nőket hálóz be. Amikor megismerkedik egy gyönyörű és okos balerinával, az élete fenekestül felfordul. A mozi Nagy Ervin, Hámori Gabriella, Trill Zsolt, Kulka János és Csányi Sándor főszereplésével készült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!