Külföld

2009.11.27. 03:20

A kövérek nem kaphatnak diplomát egy amerikai egyetemen

Washington - Az amerikai Lincoln Egyetem hallgatói tiltakoznak az ellen az új előírás ellen, amely szerint a túlsúlyos diákok nem kaphatnak diplomát.

MTI

A Pennsylvania állambeli Oxfordban működő egyetem vezetése a közelmúltban úgy döntött: a legkövérebb hallgatóknak le kell fogyniuk, hogy átvehessék diplomájukat.
   
Ez az ország első afroamerikai egyeteme; az új szabályozás értelmében a 30-asnál nagyobb testtömegindexű diákoknak tornaórákra kell járniuk. (Ez 165 centiméteres ember esetében 82 kilogramm feletti testsúlyt jelent.)
   
Több mint két tucat kövér hallgató nem kaphatja meg az egyetem befejezését igazoló okmányt. A diákok tiltakoznak. "Mi értelme van ennek, mi köze a testtömegindexemnek az egyetemi teljesítményemhez?" - fogalmazta meg  a leggyakoribb kérdést az első éves Dionard Henderson.
   
A Lincoln Egyetem vezetése arra hivatkozik, hogy 2006-ban a kövér diákok számára kötelezővé tették az egy szemeszterig tartó Jó kondíció az életért programot azzal a céllal, hogy a túlsúlyos hallgatók figyelmet fordítsanak a testmozgásra, étkezésükre és megismerjék a kövérséggel járó egészségügyi kockázatokat.
   
A diákokon kívül az egyetemi professzorok egy része sem ért egyet a rendelkezéssel, nincsenek meggyőződve arról, hogy a felsőoktatási intézménynek joga lenne megtagadni kövérségi alapon a diplomát.
   
A St. Louis-i Washington Egyetem egy friss tanulmányában az olvasható, hogy az afroamerikai lakosság körében sokkal gyakoribbak a táplálkozási rendellenességek, és az azokból származtatható betegségek - például magas vérnyomás és cukorbetegség -, mint a fehérek körében. A 18 évesnél idősebb feketék 12,5 százaléka küzd cukorbetegséggel, a nem hispán származású fehéreknél ez az arány csak 1,8 százalék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!