Külföld

2009.11.26. 07:14

Chávez: Izrael az Egyesült Államok gyilkos ügynöke

Caracas - Az Egyesült Államok gyilkos ügynökének nevezte Izraelt Hugo Chávez venezuelai elnök, amikor helyi idő szerint szerdán Caracasban fogadta dél-amerikai körúton járó iráni kollégáját, Mahmúd Ahmadinezsádot.

MTI

A két elnök forradalmártársnak nevezte egymást. Chávez felidézte, hogy Simon Peresz izraeli elnök november közepi argentínai látogatásán kijelentette: mind a venezuelai, mind az iráni államfő napjai meg vannak számlálva, mert népüknek elegük van belőlük.
   
"Fenyegetésnek vesszük az izraeli elnök kijelentéseit, és megfelelően fogunk rájuk reagálni. Tudjuk, hogy Izrael a jenki hatalom egy gyilkos karja" - jelentette ki Chávez Ahmadinezsáddal közös sajtóértekezletén. "Ők vádolnak téged azzal, hogy háborús uszító vagy, miközben ők az agresszorok" - mondta iráni kollégájához fordulva.
   
Venezuela Izrael gázai katonai offenzívája miatt megszakította diplomáciai kapcsolatait a zsidó állammal. Chávez elismerést váltott ki a muzulmán világból, amikor népirtásnak nevezte a tavaly decemberben kezdődött háromhetes offenzívát. Izrael-ellenes beszédei bátorítólag hatnak az antiszemitákra a dél-amerikai országban, caracasi házak falán gyakran láthatók zsidóellenes jelmondatok.
   
Venezuela és Irán szorosra fűzte kapcsolatait az utóbbi években. Chávez kiáll Irán vitatott atomprogramja mellett, Irán pedig segít feltérképezni a venezuelai uránlelőhelyeket. A két államfő ezúttal is aláírt több gazdasági és ipari megállapodást.
   
Chávez egyik fő bírálója, Teodoro Petkoff lapigazgató az iráni elnök látogatása kapcsán azon élcelődött, hogy a két ország együttműködési megállapodásainak eddig vajmi kevés eredménye volt. "Az együttműködés csupán hatalmas tervekről való fantáziálás" - írta egy cikkében.
   
Karen Hooper Latin-Amerika-elemző szerint könnyen lehet, hogy túlzók Washington félelmei a venezuelai-iráni együttműködéssel kapcsolatban. Venezuela nem sokat tud segíteni Iránnak abban, hogy atomfegyverre tegyen szert. Ha Venezuela tud is elegendő mennyiségben uránt szállítani Iránnak, a dúsításhoz szükséges technológia egyiknek sincs a birtokában - mondta.
   
Ahmadinezsád látogatása ellen kedden és szerdán több kisebb csoport tüntetett Caracasban. Az iráni elnöknek Brazília és Bolívia után Venezuela volt az utolsó állomása dél-amerikai útján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!