Külföld

2009.11.04. 16:45

Chávez szerint zseblámpával kell vécére járni

Caracas - Hugo Chávez venezuelai elnök egy beszédében sajátos módszereket javasolt az energiatakarékosságra: járjanak a lakosok zseblámpával a vécére, az illetékesek pedig előre be nem jelentett látogatásokon mérjék fel a vállalatok energiafogyasztását és szabjanak ki büntetést a pazarlókra.

MTI

"Barátom, ha reggel háromkor felkel, hogy vécére menjen, minek felkapcsolni a villanyt? Tegyen inkább egy zseblámpát az éjjeliszekrényre" - monda helyi idő szerint kedd este a szocialista államfő.
   
A nyersanyagokban, mindenekelőtt kőolajban gazdag Venezuelában az elektromos hálózat nem tudja kielégíteni az egyre növekvő igényeket. 2008 áprilisa óta Venezuelában legalább négy országos méretű áramkimaradás volt.
   
A helyzet javítására Hugo Chávez kedden 413 millió bolivár (130 millió euró) beruházást hagyott jóvá az év végéig az ágazatban.
   
Chávez pocskondiázta az áramot "pazarló" bevásárlóközpontokat, egyben arra biztatva ezeket, hogy saját maguk által termelt energiával fedezzék áramfogyasztásukat.
   
"Meg kell vizsgálni az üzemeket, el kell menni minden magán- és állami üzembe" - mondta, hozzátéve, hogy ellenőrizni kell a nagyvállalatok energiafogyasztását is.
   
Hugo Chávez kérte alelnökét, Ramón Carrizalezt, hogy állítsák le az áramszolgáltatást a túl sok villanyt fogyasztó közintézményekben és büntetéseket is kilátásba helyezett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!