Külföld

2009.11.12. 17:04

Eldeformálódott óriás norvég tőkehalak

Osló - Norvég halászok deformálódott tőkehalakra bukkantak, amelyek valószínűleg tömeges tenyészetekből származnak.

MTI

A vizsgálatot végző bergeni óceánkutató intézet munkatársa, Terje van der Meeren szerint a beküldött és megvizsgált példányok olyan jellegzetességekkel rendelkeznek, amelyek az intenzív tenyésztési eljárások során keletkeznek: púpok, eldeformálódott száj és elzsírosodás.
   
Az oslói Aftenposten lap szerint a vizsgált halakat a Trömso közelében lépő tengerparti területeken fogták ki az ősz során. Az aggódó halászok az állami halászszervezethez fordultak. Az ügyről szóló információkat és a halakat bemutató fotókat azonban ezidáig titokban tartották. A terület jelentős gazdasági ágazata a tenyésztett lazacok és tőkehalak exportja.
   
A Trömso közelében fekvő Lyngenben működő Storfjord Torsk Társaság kereken négyszázezer tenyésztett tőkehallal rendelkezik. Vezetője visszautasította a lap azon spekulációit, hogy a halak akár ebből a tenyészetből is származhatnak. Itt ugyanis csak "elenyésző mennyiségben" találtak deformálódott halakat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!