Külföld

2009.11.30. 15:50

Nobel-békedíjra szeretnék jelölni Fidel Castrót

Havanna - Aláírásgyűjtés folyik az interneten annak érdekében, hogy Nobel-békedíjra jelöljék Fidel Castro volt kubai elnököt - közölték hétfőn a szervezők.

MTI

A gyűjtést Argentínában kezdte meg "állampolgárok egy csoportja", amely kulturális, társadalmi, egyetemi, emberi jogi és politikai csoportok támogatását szeretné megnyerni a kezdeményezéshez. A kitüntetést szerintük Fidel Castro azzal a sikerrel érdemelte ki, amelyet Kuba az oktatás és az egészségügy területén elért az ő elnöksége alatt.
   
"Miközben Nobel-díjas vezetők tengerészgyalogosok külföldre telepítésével, s nem túl okos bombák,  rakéták bevetésével, elpusztított népek természeti és humán kincseinek kifosztásával foglalkoznak, Fidel Castro a békéhez járult hozzá, amikor oktatók, orvosok, művészek és sportolók fehér köpenyes seregét küldte mintegy száz szegény országba" - indokolták javaslatukat a szervezők.
   
Fidel Castro 1959 és 2007 között volt elnök Kubában, az egyik utolsó országban, ahol még kommunista rendszer van. Emberi jogi szervezetek folyamatosan bírálják a rendszert a szabadságjogok megsértéséért.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!