Külföld

2009.12.01. 21:21

H1N1 - Felméri az EU a tagországok oltóanyag-tartalékát

Brüsszel - Felméri az Európai Bizottság hamarosan, hogy az egyes európai uniós tagországok sürgős esetben mekkora tartalékokat tudnak mozgósítani az új influenzavírus (H1N1) elleni oltóanyagból - jelentette be kedden az EU-t elnöklő Svédország és Andrulla Vasziliu egészségügyi biztos.

MTI

A tagállamok egészségügyi minisztereinek találkozója után, este nyilatkozva Maria Larsson, a tárca svéd birtokosa bejelentette, hogy sok résztvevő támogatta a felvetést.
   
Vasziliu elmondta: a tagországokat fogják felkérni arra, hogy jelezzék, mekkora tartalékra számíthat Brüsszel.
   
Több országban fölös mennyiségre számítanak a megrendelt szérumból, miután kiderült, hogy sok esetben nem duplán kell oltani, hanem egyszeri dózis is elegendő.
   
Hollandia például pontosan kétszer annyi vakcinát (34 millió dózist) rendelt, mint amekkora a lakossága, de máris bejelentette, hogy ennek több mint a fele fölösleges lesz.
   
Az uniós egészségügyi miniszterek az ülésen megerősítették azt az uniós ajánlást, hogy mindenki oltassa be magát a vírus ellen. Vasziliuék újra hangoztatták azt is, hogy az unióban piacon lévő szérumok hatásosak és megbízhatóak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!