Külföld

2010.04.05. 19:25

Egy hét után kínai bányászt hoztak élve a felszínre

Már száz fölött van azoknak a bányászoknak a száma, akiket több mint egy hét fogság után a vízzel teli tárnából kihoztak a mentők a kínai Sanhszi (Shanxi) tartományban - közölte hétfőn Vang Csün (Wang Jun), a tartomány kormányzója.

MTI

A legfrissebb jelentések szerint 115 túlélő van biztonságban, a mentők további 38 ember után kutatnak. A helyszíni jelentések szerint igen nehéz körülmények között küzdenek a lent maradtak megtalálásáért. A kínai televízió képsorai mutatják, amint az elcsigázott embereket, szemüket letakarva, háton, hordágyakon hozzák vagy támogatják fel és szállítják kórházba.

A helyszíni riportok beszámolnak arról, hogy sokan a kiszáradás határán voltak, mivel nem mertek a szennyezett talajvízből inni. Van, aki elmondta, hogy két napja nem volt vizelete.

A megszólaltatott túlélők, hozzátartozóik, de még a mentők is "csodaként" emlegetik, hogy ennyi idő után ilyen nagy számban sikerült bányászokat felszínre hozni. A túlélőket és a mentőket a bánya bejáratánál tapssal, könnyező szemekkel fogadják. A helyszínen 300 szakértő és egy speciális egészségügyi csoport is tartózkodik.

A sanhszi tartományi Vangcsialing (Wangjialing) szénbányájában, ahol március 28-án vasárnap érte vízbetörés a mélyben lévőket, immár nyolcadik napja dolgoznak éjjel-nappal a mentők, jelenleg 3 ezren. Beszámolók szerint tovább szivattyúzzák a vizet, igyekeznek minél nagyobb biztonságot teremteni, hogy ne következzen be újabb katasztrófa.

A lent rekedt emberek korábban egyebek között csövek kocogtatásával jelezték, hogy életben vannak. Az első kimenekített kilencfős csoporthoz kiszűrődő, homályos lámpafények vezettek, őket még hétfőre virradóra a közeli kórházba szállították. Azonosításuk megtörtént, mindannyian meg tudták mondani a nevüket, és azt, hogy hová valók.

Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államelnök és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kormányfő hétfőn üdvözölte a 115 kimentett bányászt és elismerését fejezte ki a háromezer embernek, akik az idővel versenyezve küzdöttek és küzdenek március 28. óta a 153 ember megmentéséért.

A két politikus egyúttal utasította a mentés központját arra, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a még föld alatt lévő 38, külvilágtól elzárt ember megmentésére, az egészségügyi dolgozókat pedig a bányászok lehető leggondosabb ellátására szólították fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!