Külföld

2010.08.27. 05:55

Sikerrel járt Carter Észak-Koreában

Szöul - Sikerrel járt Jimmy Carter volt amerikai elnök Észak-Koreában: közbenjárására Kim Dzsong Il észak-koreai vezető amnesztiában részesített egy börtönbüntetésre ítélt amerikai állampolgárt.

MTI

A harminc éves Aijalon Mahli Gomest áprilisban ítélték 8 évi szabadságvesztésre és 700 ezer dollárnak megfelelő pénzbírságra, mert januárban kínai oldalról engedély nélkül átlépte az észak-koreai határt.

Jimmy Carter péntek reggel elutazott magánrepülőgépén az észak-koreai fővárosból, s magával vitte a szabadlábra helyezett amerikai férfit is - erősítette meg Deanna Congileo, a Carter központ szóvivője Atlantában az erről szóló kínai, dél- és észak-koreai sajtóhíreket.

A repülőgép várhatóan pénteken este érkezik meg Bostonba.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség tájékoztatása szerint a volt amerikai elnök bocsánatot kért honfitársa cselekedeteiért. A KCNA jelentése szerint Észak-Korea "békeszerető politikájának és könyörületességének kinyilvánításaként" részesítették kegyelemben és helyezték szabadlábra Aijalon Mahli Gomest.

Tavaly augusztusban az ugyancsak exelnök Bill Clinton szabadított ki két amerikai televíziós riporternőt, akik szintén Kína felől érkeztek Észak-Koreába, ahol több év kényszermunkára ítélték őket.

A 85 éves Nobel-békedíjas Carter szerdán érkezett magánjellegű humanitárius misszióra Észak-Koreába, hogy kieszközölje a bostoni férfi szabadon bocsátását. Az észak-koreai sajtó múlt havi jelentése szerint Gomes elkeseredésében öngyilkosságot kísérelt meg cellájában. Mielőtt Észak-Koreába indult, két éven át angolt tanított a dél-koreai fővárosban.

Jimmy Carternek már van gyakorlata az Észak-Koreával folytatott tárgyalásokban: 1994-ben Kim Dzsong Il apját, Kim Ir Szent sikerült rávennie arra, hogy elálljon a jongbjoni erőműben elhasznált nukleáris üzemanyag plutóniummá alakításától, amelyért a Clinton-kormányzat ENSZ-szankciók foganatosítását helyezte kilátásba.

Carternek ezúttal valószínűleg nem sikerült találkoznia az első számú észak-koreai vezetővel, mert ő kijelölt örökösének kíséretében váratlanul Kínába utazott, az amerikai politikus útjával szinte egyidejűleg. Tárgyalt viszont a kommunista rendszer kettes számú vezetőjével, Kim Jong Nam parlamenti elnökkel, aki arról biztosította, hogy Phenjan elkötelezett a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése mellett, és kész visszatérni a hatoldalú tárgyalásokhoz.

Carter még elutazása előtt rövid megbeszélést tartott Kim Kje Gvan külügyminiszter-helyettessel, az atomkérdésekben illetékes észak-koreai főtárgyalóval is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!