Külföld

2010.10.17. 05:28

Bányaszerencsétlenség Kínában: halottak, föld alatt rekedt munkások

Napló - A chilei bányászok a felszínre kerültek, Kínában viszont hasonló baj van: már huszonhat halottja a közép-kínai Honan (Henan) tartományban még szombaton történt bányaszerencsétlenségnek, s 11 bányász rekedt a föld alatt - közölték vasárnap a kínai hatóságok.

MTI

A korábbi jelentések húsz halottról és 17 eltűntről szóltak. 
A szerencsétlenség még szombaton kora reggel történt Jucsou (Yuzhou) város egyik szénbányájában, s egyelőre nem tudni, mi okozta. A mentőcsapatok szerint 50-80 méterre lehetnek a felszín alatt a föld alatt rekedt bányászok.  
Sebastian Pinera chilei elnök ugyanakkor segítséget ajánlott a föld alatt rekedt kínai bányászok kimentéséhez, a tapasztalatok átadását javasolta, miután a chilei San José bányából a héten sikerült épen a felszínre hozni 33 bányászt, akik több mint két hónapot töltöttek e mélyben.  
A kínai bányák a legkevésbé biztonságosak az egész világon. Az elmúlt évben több mint 2600 bányász vesztette életét az ázsiai országban a különböző bányaszerencsétlenségek következtében. 
Kínában az év elején mentettek ki 115 embert Sanhszi (Shanxi) tartomány egyik vízzel elárasztott bányájából, ahol több mint egy hetet töltöttek. A bányászok fűrészport, fakérget, papírt, s még szenet is ettek, hogy életben maradjanak.
A mostani szerencsétlenség helyszínén, Honan tartományban történt Kína legpusztítóbb bányaszerencsétlensége is: 2004 októberében 148 embert ölt meg egy föld alatti robbanás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!