Külföld

2010.10.29. 06:22

Drogháború Mexikóban - Egy nap alatt 19 halott

Mexikóváros/Guadalajara - Lövöldözés volt több mexikói településen is csütörtökön, a bűncselekményekben legalább tizenkilencen meghaltak.

MTI

Legalább tizenkilenc ember vesztette életét csütörtökön Mexikóban három bűncselekményben: az ország északi részén ismeretlen fegyveresek munkásokat szállító buszokra nyitottak tüzet, míg a főváros egyik negyedében a jelek szerint két bűnbanda tagjai szólalkoztak össze, s az egyik csoport lőfegyverekkel akarta eldönteni a vitát. A nyugati Jalisco szövetségi államban fegyveres támadók kilenc rendőrt lőttek agyon.

A buszok elleni rajtaütés Mexikó legveszélyesebb városa, az amerikai határnál lévő Ciudad Juárez közelében történt. A támadók kocsikkal érkeztek, s előbb az első buszra nyitottak tüzet, majd két másikra is lőni kezdtek. Négy ember meghalt (köztük három nő), tizenöten pedig megsebesültek.

A mexikóvárosi bűncselekmény hat fiatal halálát követelte, egy hetedik pedig súlyos sérülésekkel kórházba került. A helyi ügyész szerint itt két bűnözői csoport közötti vita fajult lövöldözéssé.

Jalisco államban a rendőrség öt járműből álló konvoját támadták meg ismeretlen fegyveresek. Mintegy tíz terepjáróval vették körbe a rendőröket, akik jelentős létszámhátrányban voltak a támadókkal szemben. Az órákig húzódó tűzpárbajban kilenc rendőr meghalt, többen megsebesültek. A támadók a szomszédos Michoacan államba menekültek el, amely a rendőrök elleni erőszakos akcióiról hírhedt La Familia drogkartell fellegvára. 

A mostani eseteket megelőzően egy héten belül három mészárlás történt Mexikóban. Szombaton ismeretlenek Ciudad Juárezben 14 embert lőttek agyon egy ünnepségen, másnap egy bűnbanda az északnyugati Tijuana város közelében lévő detoxikáló intézet 13 lakójával végzett, szerdán pedig egy autómosónál tizenöt fiatalt gyilkoltak meg a Csendes-óceán partján fekvő Nayarit szövetségi állam fővárosában, Tepicben.

A drogbandák egymás közötti leszámolásaiban, valamint a rendfenntartó erők és a bűnözők összecsapásaiban az utóbbi négy év alatt több mint 28 ezer ember vesztette életét Mexikóban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!