Külföld

2010.10.06. 14:54

Segélyakciót indított egy burgenlandi vállalkozó

Bécs - Segélyakciót hívott életre a magyarországi iszapömlés nyomán egy burgenlandi vállalkozó, akinek Magyarországon többek között Devecseren is van gyára - jelentette szerdán az osztrák rádió és televízió (ORF).

MTI

Az ORF internetes beszámolója szerint a téglagyáros Michael Leier a vörösiszap eltakarításához szükséges eszközöket, az érintett térség lakosainak ruhaneműt és takarókat gyűjt. "Több mint kétszáz ház lakóinak mindene odaveszett" - mondta.

Amit összegyűjtenek, három óra alatt a helyszínre tudják szállítani.

A devecseri Leier-üzem dolgozói az elmúlt napokban is részt vettek a kárelhárításban és mentésben, és munkagéppel is segített a cég - nyilatkozta a vállalkozó. A gyár a kisvárosnak a zagytározóval ellentétes oldalán áll, de biztonsági okokból az is kiürítették.

Az osztrák hatóságok szerint Ausztriát nem fenyegeti a szennyezés. A szennyező anyag a Rába és onnan a Duna felé folyhat tovább, a talajvízáramlás ezekkel a folyókkal párhuzamos, tehát Burgenlandtól távolodó irányba tart - mondta Helmut Rojacz tartományi vízgazdálkodási főosztályvezető.

A szakember szerint egyelőre nem lehet tudni, milyen kihatása lesz a katasztrófának, de a kelet-ausztriai tartományt nagy valószínűség szerint nem veszélyezteti. Hozzátette, hogy az osztrák illetékesek kapcsolatban állnak magyar kollégáikkal. A Rába és a Duna magas vízállása véleménye szerint kedvező körülmény, mert így jobban felhígulhat a vörösiszap-szennyezés.

Nikolaus Berlakovich környezetvédelmi miniszter egy keddi közleményében szintén az állította, hogy Ausztriában nincs ok aggodalomra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!